В Черноморец бесни: Искаме БФС да изхвърли ЦСКА при аматьорите


В. Мухарски

В Черноморец бесни: Искаме БФС да изхвърли ЦСКА при аматьорите

Изпълнителният директор на Черноморец Бургас Пламен Киряков даде пресконференция по повод преминаването на Анеси Абел в ЦСКА. Шефът на "акулите" поиска "армейците" да бъдат изхвърлени от "А" група. Киряков заяви, че Анеси още има договор с Черноморец, но въпреки това днес бе представен като играч на ЦСКА. Според ръководството на тима от Бургас това е незаконно. Клуба ще апелират Българският футболен съюз да накаже ЦСКА, като отстрани клуба от "А" група и го пречисли към аматьорските клубове във "В". Освен това "акулите" желаят правата на Анисе и мениджърката му мадам Ба да бъдат спрени.

Анеси си е бил тръгнал от бургаския клуб, като е върнал 3 месечни заплати по сметките на отбора. След това си е тръгнал защото не са му платени възнагражденията.

„Въпросът е дали БФС има смелостта да извърши това. Санкцията за Анеси трябва да е спрени права, защото ще има договор с два клуба едновременно. Това са два трудови договора. Ако някой плати 350 000 евро, ние нямаме право да спрем сделката, защото толкова е освобождаващата му клауза. ЦСКА искаха да платят 100 000 евро и с толкова да минат", заяви Киряков.

"Интерес има и от Левски, водени бяха преговори. Другият клуб е Александрия от Украйна, които са готови да го вземат. ЦСКА трябва да играе в аматьорския футбол. Могат да правят всякакви фокуси, но БФС трябва да реши дали ще следваме европейските правила или не. ФИФА ще бъде сезирана за две неща – отношенията между нас и Анеси и участието на ЦСКА в целия конфликт”, добави Пламен Киряков.

„Към настоящия момент Анеси няма възможност да прекрати договора по вина на клуба. В началото на подготовката той и мадам Ба дойдоха в клуба и самоволно напуснаха. ЦСКА изпрати писмо до нашия клуб, с което ни уведомяват, че са влезли в преговори с футболиста и се интересуват за неговия статут. Още същия ден им отговорихме и уведомихме БФС, че ЦСКА нерегламентирано влиза в преговори, уведомяваме ги за освобождаваща клауза от 350 000 евро. Ден по-късно Анеси, без да посочи причини ни уведоми, че счита договорът за прекратен, като едновременно с това е върнал на клуба по сметки 3 месечни възнаграждения. Според нормативната уредба на ФИФА статутът на играчите и трансферните им права не могат да бъдат прекратявани без да има причина. Това е абсолютно в нарушение на правилата", добави още Киряков.

"Така ние искаме Георги Божилов от Черно море, Георги Миланов от Литекс, Мишел Платини от ЦСКА. Ако това се приеме за нормален метод, то ние ще влезем в преговори с тези играчи и представете си какъв хаос ще настане. Мадам Ба ясо е наистина мадам и явно мениджърството й е между другото. По отношение не нея сме предприели действия и ще искаме временно да й бъдат отнети правата и да спре да се занимава с тази професия. Искаме да има официална позиция от Изпълкома на БФС и ПФЛ. Ако Анеси играе в друг отбор, искаме да кажем на всички български футболисти, че могат да върнат 3 заплати и да идат във всеки друг отбор”, завърши изпълнителният директор на Черноморец.

Снимка: Илияна Енчева

  Сподели
151