Маркс, българският футбол и още нещо


Н. Гавазов

Маркс, българският футбол и още нещо

„Битието определя съзнанието"- тази мисъл на немския икономист и обществен деятел Карл Маркс беше много популярна навремето, в смисъл, че комунистическата наука си я беше приписала и като ученици ни караше да я повтаряме като папагали. Всъщност, с течение на времето разбрахме, че това си е самата истина и няма нищо лошо, че е изказана от Маркс, още повече, че неговите трудове се изучават в повечето европейски университети.

Моите разсъждения обаче не са свързани с абстрактните понятия в политическата икономия, а с нещо много по-реалистично и по-точно с това, което се случи снощи в София. Ако някой е пропуснал новината, нека все пак да я припомня - привърженици на ЦСКА нахлуха в автобус94 и започнаха да налагат всички пътници във возилото. Според очевидци, хулиганите действали изключително брутално и причинили сериозни телесни вреди на почти всички пътници, голяма част от които са откарани в „Пирогов". Нападателите са били около 20 души и са налагали хората с тръби и бухалки...

Уважаеми читателю, това се е случило при спирката на хотел „Хемус" в центъра на столицата! Точно така - уж европейската ни столица, а не в Багдад или Кабул. По-шокиращото е, че инцидентът идва на един от най-хубавите християнски празници, когато би трябвало да бъдем по-добри, по-човечни и нормалната човешка логика повелява да подадем ръка на ближния си. За жалост, нещата в България са толкова объркани и с краката нагоре, че нормалният човек понякога започва да си задава въпроса: аз ли не съм в ред или света около мен?

Всъщност, случилото се на спирката пред хотел „Хемус" ме връща към цитата на Маркс, който много точно отразява снощния инцидент - с две думи, няма как да живееш в кочина и да не си прасе. Или в обор и да не си говедо. А когато не искаш да избягаш от битието си - никакви християнски празници и коледно милосърдие могат да те спасят. И постъпките ти са просто функция на битието....или както отново е казал Маркс: „ Съзнанието никога не може да бъде нещо друго освен осъзнато битие, а битието на хората е реалният процес на техния живот".

Защо тогава трябва да се учудваме, че група лумпени са нахлули в автобус 94 и са издевателствали над невинни хора, след като самият футбол по нашите земи няма нищо общо с нормалните човешки възприятия за този спорт? Това всъщност обяснява, защо с всяка измината година намаляват привържениците на българския вариант на играта, който е стигнал до там, че може да се мери единствено с аматьорските лиги в Европа. Това всъщност обяснява и защо проявата на интерес към българския футбол вече се смята за проява на лош вкус, да не казвам и по-силната дума „дебилност", защото няма друго обяснение за човек, който иска и прави всичко възможно да живее в кочина.

Или отново ще се опра на все още актуалния Маркс: „ В наше време човековъдството изостава от животновъдството"....

Искам да ви кажа неуважавани от мен лумпени (които сте едно голямо нищо поотделно и всъщност не ставате за друго, освен когато се съберете и дрогирате да издевателствате над мирни и беззащитни хора), че сте много жалки и ако си мислите, че поведението ви е мъжко и показва любовта ви към най-великия спорт на земята и любимия отбор - заблуждавате се! Изобщо нямам намерението да ви убеждавам, колко много сте сгрешили и колко ниско сте паднали - на хора на вашата възраст не се обясняват такива неща, а и това е трябвало да го направят тези, които са отговаряли за възпитанието ви. Освен това съм забелязал, че ако някой ви набива нещо в главите съществува голяма опасност да ви изкара малкото останал акъл. Но снощните ви действия всъщност са идеалният отговор на един елементарен въпрос: защо броят на зрителите по стадионите ни намалява в геометрична прогресия и все повече нормални любители на футбола предпочитат да застанат пред телевизора и да гледат всичко друго, но не и български футбол.

Ще завърша с една мисъл, която за да не ставам досаден не е на Маркс: „Всеки се ражда човек, но не всеки остава такъв до края"....

 

  Сподели
186