Футболист на годината


Н. Гавазов

Футболист на годината

Наистина, човек трябва да бъде изключително благодарен на съвременните технологии и технически средства. Снощи например, с помощта на много популярния Skype се свързах с мой приятел отвъд Океана, с когото си побъбрихме за различни неща. Винаги разговорите ни започват с неговите думи: „Какво се случва в България?".

Аз разбира се няма да ви разказвам и отегчавам за нашия мил разговор и пожеланията за здраве и за късмет. Но тази сутрин се замислих над въпроса, който неизменно ми задава моят любим приятел. Какво може наистина да се случи в България? Всичко. В държавата на Абсурда и Чалгата - всичко. Включително и това, премиерът на страната да бъде обявен за Футболист на годината. Не, не бъркам изобщо. В момента министър-председателят, който е картотекиран като аматьор в третодивизионния Витоша Бистрица, води в допитването сред феновете, което по новия регламент трябва да определи 20-те футболисти с най-много гласове. След това спортните журналисти ще имат право да гласуват само за тези 20 играчи при избора си за №1 на 2011 г.

Тази вечер премиерът бе събрал 2 418 фенски гласове (39%), докато основният фаворит за званието Димитър Бербатов имаше 1 556 (25%). Следваха Николай Михайлов (375 гласа, 6%), Стилиян Петров (352 гласа, 6%) и другият номиниран от феновете аматьор - Васил Лукаев от Шипка с. Драгор, с 258 (4%).

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против министър-председателя, който сутринта обеща, че няма да откаже наградата и ще я приеме на драго сърце. "Единствено за футболист на годината няма да проявя скромност. Ето Гонзо - нека си признае, последния път доведе там четири левскарчета срещу нашите тигри от Бистрица и ги бихме 18:12. Гонзо! Той вкара четири гола, аз му вкарах - осем", каза Борисов.

Но от цирка на който ставаме свидетели става ясно това, че понаедрелият аматьор Борисов и колегата му Лукаев ще са поне в Топ 20 на заслужилите футболисти на България за 2011 г. Първо, този факт очевидно е пропуск на организаторите на конкурса, които можеха да направят така, че да се номинират само професионални футболисти. Второ, въпросната класация показва за пореден път нивото на футбола в България и по-специално това, че с този вид спорт в нашата страна отдавна е приключено - най-добрите ни играчи през последните години пътуват в посока Анадола или руските степи, а най-смешното първенство на планетата - т.нар. „А" група е сравнима само и единствено с некачествен пародийно-комедиен сериал, който продължава да отегчава хората, възприемащи нормалните неща в тази велика игра и същевременно създава в мен асоциация за онази история с показването на пръст пред група хора, която започва незабавно да се смее и радва на жеста...Жалко.

Иначе за класацията. Аз лично ще гласувам в нея за премиера. В края на краищата - въпрос на критерии! Човекът си я има осанката, излъчването, не се държи като баба и съм сигурен, че не по-лошо пипа топката от 90% от набедените за футболисти в родното ни първенство. А защо пък и 8 гола в махленски мач срещу отказали се футболисти да не са повече от голмайсторска титла в английският шампионат?...

PS: На днешният ден преди четири години почина Доньо Донев - поклон пред паметта му. Големият български художник, сценарист и режисьор си отиде от този свят, но останаха глупаците му - завинаги.

 

  Сподели
178