Майкъла: Щом Дуци е спортен директор, ситуацията в ЦСКА е доста тежка


В. Мухарски

Майкъла: Щом Дуци е спортен директор, ситуацията в ЦСКА е доста тежка

Легендарният нападател на ЦСКА Георги Илиев–Майкъла бе днес в Актуално студио „Дерби” и критикува методите на работа на Драголюб Симонович и неясната му длъжност в клуба. Бизнесменът смята, че "армейците" няма как да вървят напред, ако един човек изпълнява задълженията и на помощник-треньор, и на спортно-технически директор, какъвто е сърбинът.

„В ЦСКА още не могат да си оправят организационните схеми на работа. Това е парадокс. Един човек да бъде помощник-треньор и спортен директор в клуба. Човек трябва да носи отговорността, когато иска да води нещата. Знаете какви са функциите на треньора, а спортният директор управлява целия клуб. Когато подобни неща се изчистят, клубът ще тръгне напред", смята Илиев.

"Един треньор трябва да работи минимум 3-4 години. Не виждам подобрение в ЦСКА. В последните 5-6 години сме сменили 10 треньори. Когато някой дойде в ЦСКА или Левски, идва с оставката в джоба. Ако в ЦСКА той е спортен директор, значи ситуацията е много тежка. Играчите трябва да знаят къде играят и какви задължения имат, това аз не го виждам. Милен Радуканов вдигна отбора, но не беше готов за Европа. В треньорската професия има доста психология и може да се каже, че на пръсти се броят качествените треньори в България. Да не се заблуждаваме, българското първенство е средно ниво, но истинската цел са евротурнирите, там трябва да се показва характер”, смята Георги Илиев.

Разминаване във виждането за управлението на ЦСКА е причина Майкъла да не започне работа в клуба. Илиев е преговарял със собствениците на "червените" Иво Иванов и Димитър Борисов да се заеме с оперативната работа, но в крайна сметка не се стигна до споразумение.

"Борисов и Иванов искаха да управляват по начин, по който те са преценили. А този начин не беше сходен с моите разбирания. Те са прави за себе си, защото дават парите. Не искам да работя за една година в ЦСКА. Имам бизнес, достатъчно добър, доказал съм, че мога да изкарвам пари. И сега сме добри приятели със собствениците на ЦСКА, когато имат нужда, ги консултирам за някои неща. Но там има много съветници. Проблемът е, че няма визия за след 5 години. Не се знае какво ще се прави и дали въобще клубът ще съществува. Не може ЦСКА да няма визия за 2-3 години напред. При Томов клубът продаде футболисти за не по-малко от 5 милиона евро. Къде отидоха тези пари? ЦСКА има само задължения. В България има 10 човека, които имат голям бизнес, от тях 8 не се занимават с футбол, защото футболът носи само загуби. ЦСКА остава в задължения, защото когато банката ти дава кредит, после трябва да го върнеш. Това води ЦСКА всяка година да се бори за лиценз. ЦСКА беше единственият клуб, който имаше 6-7 млн. долара навремето от трансферите на Стоичков, Пенев, Костадинов. ЦСКА изкарва пари, но не се управлява добре", коментира Георги Илиев.

Той освен тва разкритикува и състоянието на Детско-юношеската школа на "червените": "В школата на ЦСКА 70% от децата не стават за футбол. Панчарево може да стане една прекрасна база, където да тренират всички отбори. Сега децата тренират в Мировяне. Какво самочувствие може да има едно дете, което тренира в Мировяне? То е дошло заради четирите букви, заради името на ЦСКА. За 20 години унищожихме всичко в България", коментира Георги Илиев.

Снимка: Илияна Енчева

  Сподели
154