Стефан Грозданов нападна Дуци Симонович, нямал треньорски лиценз


В. Мухарски

Стефан Грозданов нападна Дуци Симонович, нямал треньорски лиценз

Старши-треньорът на Монтана Стефан Грозданов разкритикува спортно-техническия директор и помощник треньор на ЦСКА Драголюб Симонович на днешния брифинг в актуално студио „Дерби”. Според Грозданов сърбинът няма право да бъде помощник на Димитър Пенев, тъй като няма необходимия лиценз.

„За Дуци Симонович, без да съм никакъв, мога да попитам защо не вземе треньорски лиценз. Той обаче казва, че нещата са му ясни и такъв лиценз не му трябва. Той трябва да определи сам какво иска да прави, ако ще е спортен директор трябва да прави съвсем различни неща, а ако е помощник поне да вземе лиценз, защото в момента няма право да взема участие в тренировките. Не е само да се водиш на работа в някой клуб, сам трябва да се определиш, не можеш да си и треньор и спортен директор, това са съвсем различни неща”, възмутен бе Грозданов.

Наставникът говори за неговия тим Монтана, както и за школите на клубовете в България:

„Когато говорим как да се оправи българският футбол, това е обширна тема, която е по-важна дори от тази за националния отбор. Говорим, че, за да се променят нещата трябват млади играчи. Аз съм свидетел как тези млади футболисти са напълно неграмотни в тактическо отношение. В Италия съм виждал футболисти на по 16 години, които вече са научени тактически. Това са играчи, които можеш да вземеш и да ги поставиш в първия състав, докато при нас трябва да мине още поне година, за да може това момче да влезе и да започне да играе на някакво ниво. Напредналите школи, като тази в Литекс, вече дават резултат.Не става обаче само с 1-2 такива отбора, просто в повечето случаи не се работи с младите”, смята Грозданов.

„Смятам, че рано или късно доста от треньорите у нас ще спрат да се занимават с футбол заради възрастта си. Но тук президентите трябва да преценят какво един млад треньор може да даде. Например Левски... Какво можеше да даде Георги Иванов, когато бе назначен начело на тима?”, запита риторично Грозданов.

Лудогорец играят един страхотен футбол, а Петев го обявиха, че не става за нищо. Не съм съгласен с твърденията, че младите треньори по принцип не стават, те трябва да се развиват и след време да се говори дали младият треньор става или дали старият не става. Ако можех да си избирам отборите и аз бих си избрал Лудогорец”, каза още специалистът.

"В Монтана с новото игрище, което се направи от един благодетел, аз виждам, че от сутрин до вечер децата играят. Преди не можех да ги видя на сгурията, като ритнат топката и се обвиват в облак прах. Сега ги виждам ясно, от само 4-5 месеца, откакто е новото игрище, определено има промяна в играта на младежките формации”, завърши Грозданов.

Снимка: Илияна Енчева

  Сподели
147