Димитър Илиев: Финалът с Ботев ще го помня винаги


Н. Гавазов

Димитър Илиев: Финалът с Ботев ще го помня винаги

Капитан, лидер и двигател на отбора – това е Димитър Илиев, който наскоро записа мач №300 за Локомотив Пловдив, което го нарежда на шесто място във вечната ранглиста на клуба. 35-годишният футболист направи кратка ретроспекция на кариерата си в предаването “Домът на футбола" по Диема спорт.

“Локомотив Пловдив е футболната ми любов. А любовта на феновете в родния ми град ме кара да се чувствам щастлив. Специално е да изиграеш толкова много срещи за любимия си клуб. Чувствам се и малко носталгично – все едно беше вчера, когато дебютирах срещу Локомотив София. Футболният живот е доста кратък, но се надявам да изиграя още доста мачове за Локомотив Пловдив", започна Илиев.

Той дебютира в мъжкия футбол точно преди 20 г. и е сред хората, оставили трайна следа по терените у нас.

“Основният фактор за успеха при мен е липсата на контузии. Късметлия съм, защото не съм има тежка травма, която да ме извади от игра за повече от 1-2 месеца.

Спомням си отлично дебютът ми. Нямах навършени още 16 години и затова имаше много ентусиазъм сред всички. Влязох при 4:0 за нас срещу Локо София и може би това бе причината да няма напрежение. Можех дори да отбележа, но не успях. След това близо година не играх заради “треньорски контузии", а две години по-късно вкарах първия си гол – срещу Черноморец Бургас. Отпразнувах го с приятели, беше два дни преди рождения ми ден на 25 септември.

Първият ми европейски мач беше срещу Фарул Констанца в турнира Интертото. Отпаднахме след две равенства, като съперникът се класира напред заради тогавашното правило за гол на чужд терен. Имам дългосрочна памет – помня в детайли много мачове и всичко покрай тях", продължава Димитър Илиев.

Той се върна и към негативните моменти в кариерата си.

“Преходът от юношеския към мъжкия футбол се оказа доста труден за мен – не ми даваха шанс дълго време. Причината може би е и в мен, не само в треньорите, но това забави развитието ми. Мечтата ми беше да направя кариера в чужбина в силно първенство – имах потенциала, но не успях. Въпреки това съм щастлив от това, което съм постигнал", признава капитанът на Локомотив Пловдив.

Илиев е горд със спечелените отличия с родния си клуб, като на първо място поставя Купата на България след победа над Ботев Пловдив във финала през 2019 г.

“Финалът с Ботев ще го помня винаги. Шествията в града също. В моята класация той е на първо място, на второ е Купата на България, спечелена след победа над ЦСКА и на трето – Суперкупата на България. Чак след това идват индивидуалните награди", категоричен е той.

  Сподели
19