Попето: Ще гоним ново участие в Европа


Н. Гавазов

Попето: Ще гоним ново участие в Европа

Капитанът и лидер на Ботев Пловдив – Ивелин Попов – даде интервю за "Тема Спорт“, в което засегна представянето на "канарчетата", първенството ни, Левски, ЦСКА-София и бъдещето си.

Ивелине, доволен ли си от началото на сезона за Ботев Пловдив в Първа лига – 4 победи, 1 равен и 1 загуба, и временно пето място с 13 точки, на първата пауза за националните отбори?

– Да, доволен съм като резултати. Чисто игрово има още какво да добавим, да надградим и покажем. Мисля, че нещата ще се получат. Отдавна сме поели в правилната посока.

Къде виждаш Ботев Пловдив в края на кампанията и какви цели сте си поставили спрямо миналия сезон?

– Шампионатът е маратон, не е спринт. Пътят е дълъг. Да, имаме за цел от ръководството ново участие в Европа и ще гоним това и през двете възможни опции – купата и първенството. Рано е да се каже къде ще финишираме. Важното е вътре в отбора да продължим да държим този здрав колектив и всички да гледаме в една посока. Мисля, че тогава нещата ще се случат.

Със сигурност ще търсите и по-добро класиране в шампионата спрямо миналия сезон, когато завършихте едва девети, защото ако не беше купата нямаше да има и Европа?

– Напълно съм съгласен с теб. Лично за себе си не ми е окей клуб като Ботев да е на девето място. Със сигурност целта лично пред мен е много по-горно класиране. Не отива на нашия клуб, на нашия град отборът ни да е на девето място.

Каква е равносметката ти за представянето в Европа?

– Както видяхте, Панатинайкос почти бяха отстранили Аякс след онази луда серия с дузпи в Амстердам. После елиминира Ланс и това само потвърждава класата им. Но въпреки всичко мисля, че в първия мач в Атина се представихме равностойно и можеше да имаме и по-добър резултат. В двата мача с Панатинайкое не бяха отсъдени две дузпи за нас и срещу Зрински, в реванша в Мостар, съдията ни ощети доста сериозно. Не искам да звучи като оправдание, просто го подчертавам. Мисля, че се представихме достойно в евротурнирите. Изиграхме шест мача, отстранихме силен отбор като Марибор.

Каква е промяната в Ботев Пловдив спрямо идването ти в отбора преди година и на какво се дължи тя?

– Радвам се, че лека-полека започваме да връщаме феновете по трибуните. С упоритостта и работата на абсолютно всички в клуба изиграхме вълнуващи шест мача в Европа, след като спечелихме купата. Промени се комуникацията. Най-важното в един екип е да има комуникация, разбиране, чуваемост. Всеки е предразположен да дава най-доброто от себе си. И аз съм бил 12 години в чужбина и зная какво е, трудно е за всеки. Но винаги, когато има подкрепа отстрани, нещата се случват по-бързо. Трябва време, но потенциал има.

Как ти се вижда новият сезон, ще има ли по-голяма интрига с новия формат, или шампионът отново ще е същият – Лудогорец?

– След първите седем кръг не виждам изявен фаворит. Не виждам някой, който 90 минути да доминира над съперниците си, някой да побеждава безапелационно с резултати от 3:0 нагоре. За момента нещата са изравнени. Много е важно сега след паузата и най-вече след зимната подготовка. Може би тогава ще се реши първенството. Резултатите в първите седем кръга са икономични, с един гол разлика. Набляга се повече на защитата. Към днешна дата е това – изравнени сили и здрави отбори.

В последния кръг победихте ЦСКА – София с 1:0 в "Надежда“. Какво става при тях, имаш ли обяснение за този невиждан срив на армейците? Предпоследни са и това звучи стряскащо…

– Аз мисля, че вече се вземат мерки и ще се оправят чисто игрово. Може би директорите ми се струват доста там. Понякога си изземват един на друг функциите и не стават много добре нещата. Трябва да има няколко човека, които движат спортно-техническата част, няколко човека да вършат административната работа и дотам. В тези клубове доста хора се надпреварват кой да даде интервю, да каже кой какво е направил, но на терена се вижда, че водещите и най-важните са футболистите и треньорският щаб. На тях трябва да им е подсигурено всичко и после да се търси отговорност от тях. Но не на първия, втория месец. А да им се даде време да работят, да се адаптират. Да покажат кой на какво е способен и тогава да се правят равносметки, а не след пет, шест кръга. Нужни са година и половина, две. Да се остави време хората, които наистина разбират от футбол, да правят нещата. Другото, което е, че в България много малко хора наистина разбират от съвременен футбол и се убеждавам постоянно.

Ще получи ли Станислав Генчев нужното време в Левски? В Ботев Пловдив не му се получиха нещата…

– Не е тайна, че сме приятели. Надявам се да успее, нищо че аз му хвърлям стрелички от време – на време. Той и Томаш са млади треньори, нека да работят, да се докажат. Не да въртим едни и същи муцуни от старите ленти. Да им се даде време да работят, а не на шестия месец или първата година да им слагаме клеймото. Те ще са треньорите в А група в следващите десетина години, няма да направим някакъв нов внос. Томаш е с добри виждания и визия. Винаги обаче треньорите за мен трябва да имат гръб в клуба. Дали ще са футболисти, спортни директори, но да гледат в една насока и посока. Това е истината.

А ти в каква посока гледаш, в края на октомври ставаш на 37 години? Мислиш ли вече нещо за след футболната кариера?

– Имал съм разговори с ръководството на Ботев Пловдив в тази насока. Но единственото сигурно към момента е, че имам договор с клуба до 30 юни 2025 година. Ти специално ме познаваш от юношеските ми години, знаеш, че аз транзит не минавам. Или бачкам, или не. Ще направя всичко възможно да помагам на Ботев на терена и извън него, както го правя от първия ден, в който съм дошъл и ще го правя до последния. Времето ще покаже какво ще следва оттук – нататък, ще бъде обявено. Ботев Пловдив ще ми бъде последният клуб. Това е!

  Сподели
25