Ники Илиев: Хубаво е да гледаш Левски първи


Н. Гавазов

Ники Илиев: Хубаво е да гледаш Левски първи

Легендата на Левски – Николай Илиев – даде интервю пред "Тема Спорт“, в което коментира началото на сезона и първото място на сините в класирането. Четирикратният шампион на България със столичани сподели мнението си за работата на Станислав Генчев и използваната схема с трима защитници в линия. Футболист №1 за 1987 година говори още по темата с трансфера на Пламен Андреев във Фейенорд, промените около дербито срещу ЦСКА-София и проблемите в съдийството.

Г-н Илиев, какво е мнението ви за старта на първенството? Как се чувствате, като виждате, че Левски е на първото място?
– След всичко това, което се случва с нашия футбол, може да кажем, че нямаме български, а такъв за играчи от различни страни по света. На родните футболисти им се дава все по-малко шанс за изява, затова нямаме и силен национален отбор. Но това съм го казвал много пъти. За съжаление, промяна няма. От начина, по който се развиват мачовете в шампионата, ми се струва, че първенството е доста слабо, всеки отбор може да победи другия. Интересувам се какво се случва най-вече в Левски и националната селекция. Радвам се много, че сините са на първото място. Хубаво е, като видиш това. Стискам им палци и се надявам, че този сезон може да се преборят за титлата. Пожелавам им успех и ако това се случи, аз ще бъда един от най-радостните хора.

Как ще коментирате старта на Станислав Генчев в Левски?
– За момента е много добър и му пожелавам успех. Преди това с Крумовград постигна много добри неща. Дано да продължава в същия дух. Но да не забравяме, че, освен престижната победа над Локо Пловдив на "Лаута“, другите отбори, които срещна Левски, не са от неговата категория. Нормално бе да се стигне до успех с изключение на Лудогорец и Спартак Варна, но в тези срещи може би и малко късмет трябваше. Тепърва предстоят по-трудните двубои за сините и дано там покажат играта, която се вижда от началото на сезона. Едно от важните неща е, че Станислав Генчев и помощниците му знаят какво означава тимът и какво се изисква в Левски, след като са носили синята фланелка. Отговорността е голяма и съм убеден, че тези неща ще ги прехвърлят и към футболистите.

Споделете мнението си и за схемата на игра, на която залага Станислав Генчев. Харесва ли ви системата с трима централни защитници?
– Много отбори вече играят в такава постройка. Това е нещо съвсем нормално в модерния футбол. Докато бях в школата в Коверчано, всичките тези неща ги учехме и спрямо противника и ситуацията по време на мач може да промениш схемата. Много внимателно трябва да наблюдаваш съперника. Естествено, не да се съобразяваш с неговите действия, а да намериш най-доброто за своя отбор. Станислав Генчев е преценил, че тази система ще му върши работа и с наличните играчи в тима. За момента виждаме, че постройката с трима централни защитници му носи успех и логично не иска да я променя.

Преди дни Левски продаде Пламен Андреев на нидерландския гранд Фейенорд. Какво е мнението ви за трансфера на 19-годишния вратар?
– Много се радвам за Пламен, защото доста критики отнесе през последната година. Мисля, че е вратар с голяма перспектива и това е престижен трансфер не само за Левски, а и като цяло за българския футбол. По този начин големите отбори от Европа ще се вгледат в талантите ни. Стискам палци на Пламен да успее да се наложи във Фейенорд.

Какво е мнението ви за хаоса, който се заформи около дербито с ЦСКА и преместването на кръгове, за да се проведе пред фенове и на двата отбора?
– Това нещо трябваше да се реши още преди започването на шампионата. Не в последния момент да разменяш кръгове. За мен е пълна глупост, но в крайна сметка не може дербито между Левски и ЦСКА да се играе без публика. Крайно време е да се намеси МВР, за да се следят стриктно хората, които влизат на стадиона, и този, който е нарушил закона и прави нередни неща, знаете какво се случи при последните мачове между тези отбори, да не бъде допускан на футболен двубой или въобще на спортни събития. Това е работа на органите на реда и трябва да се вземат мерки. Но няма как дербито да се играе без публиката на един от тимовете. Това е най-чаканият мач от всички. Пълна смехория бе това, което бе измислил някой, да има само фенове на единия отбор.

Как си обяснявате състоянието, в което изпадна ЦСКА, и предпоследното място, което в момента заема в класирането?
– Не мога да си го обясня. В моя живот никога досега не съм виждал ЦСКА да изпадне в това положение. За мен е много странно. Явно вървят някакви процеси в клуба, от които не достига цялата истина до хората. Самите те си я знаят, но се надявам да се оправят нещата, защото, когато имаме силни Левски и ЦСКА, такъв е и националният отбор.

От началото на сезона се случиха поредни скандали със съдийството. Сега шефът на СК Давид Борбалан бе сменен със Станислав Тодоров. Ще настъпи ли промяна от тази замяна?
– Затова и спрях да гледам български футбол. Да, и заради здравословни проблеми, както и да отделя време на моята съпруга, децата и внуците ми, но както казах, нямаме родно първенство, а чуждестранно. Виждате какво се случва – приятелски игри, договорки, съдии свирят в полза на еди-кой си, когато се наложи. Нещата не са никак добре. Дано да има някаква промяна, защото не може да се продължава по този начин. Един отбор, знаем за кой става въпрос, е най-силният, защото се дават големи суми за привличането на качествени футболисти, но не може, когато в даден момент не вървят нещата, и веднага съдията да тръгне да помага. Не мога да ги разбера тези неща. Виждате, че вече 13 години този отбор е шампион, а силен национален тим нямаме. Полза никаква.

Къде виждате Левски в края на шампионата? Ще може ли сините да запазят доброто си представяне до финалната права на шампионата?
– Няма как отсега да кажем къде ще се намират Левски или ЦСКА в края на шампионата. Вече за Лудогорец по може да прогнозираме. Лично се надявам, че сините ще съумеят да направят всичко възможно да спечелят титлата. Това много липсва на привържениците, феновете жадуват за нея. Виждате каква подкрепа има отборът от началото на сезона. Все повече и повече запалянковци присъстват на мачовете, което е страхотно, но и публиката вече желае да има резултати.

  Сподели
18