Стипич: ЦСКА - Левски е българското Ел Класико


FUTBOL-TV

Стипич: ЦСКА - Левски е българското Ел Класико

Старши треньорът на ЦСКА Томислав Стипич даде брифинг преди двубоя с Арда от шестия кръг на родния шампионат. 

"Не знам дали ми вярвате, но един футболист по същото е артист и най-доброто му представяне е това, когато играе пред публика. Вярвам, че най-доброто и за двата отбора е да с играе мач пред публика, защото Левски – ЦСКА е българското Ел Класико. За мен няма значение на кой стадион ще излезем, но публиката на двата отбора трябва да бъде там. Ще излезем в този мач, за да спечелим, а не само да участваме“, заяви Томислав Стипич.

"Налага се да уча български много бързо. Ако познавате добър учител от български на сръбски, препоръчайте ми го. Знам, че думите имат сила и бих искал да дам правилните думи, но не мога да го направя на английски. Не знам каква е правилната дума да обясня думата "байка“, която означава, когато баба ви разказва някаква невероятна история. Навсякъде сме в процес на изграждане – със стадиона, с феновете ни и с отбора. В такава ситуация не можем да говорим за нещо, което ще се случи след година, налага се да мислим минута за минута. Защото само това ще ти стабилност в тази разклатена обстановка. Ние играем нашите мачове на други стадиони“, заяви старши треньорът на ЦСКА.

"Този мач е много дълбок, отколкото може да си представите. Става дума за култура, социална среда и изживяване на тези фенове по време един такъв мач. Много хора в страната се определят като фенове на ЦСКА и без значение каква е ситуацията, те ще продължат да ни подкрепят. Поради тази причина Левски – ЦСКА трябва да се изиграе пред фенове“, каза още той.

"Джейсън Лукило няма да бъде в отбора, както и Лумбард Делова, който също има травма. Атмосферата в отбора е добра, въпреки ситуацията, в която се намираме. Сега е особено важно да даваме на играчите позитивни импулси. Сега е много важно да всички заедно да  преминем през това, защото изпитваме една и съща емоция. Трябва да имаме стиковката в отбора, която да ни помогне да изиграем един мач по начин, по който да постигнем целите си. Когато на терена се случи нещо, което ни изненада, се получава хаос“, заяви той.

"Мисля, че новите попълнения са вече адаптирани към обстановката, също като мен. Когато новите състезатели дойдоха, Джейсън Локило тренира две седмици преди да влезе в игра. Той пропусна 2 седмици от подготовката ни. Няма как да знаеш какво прави един играчи преди да подпише. Винаги съществува риск. Аз обаче съм оптимист, че имаме нужните футболисти, за да победим Арда“, каза Стипич.

"Мачовете в подготовката са една голяма измама, защото играеш без да имаш какво да спечелиш. В тези мачове, както и в този с Лудогорец, нямаше какво да губим и играхме без напрежение. Сега обаче ситуацията е различна. Ние трябва да защитаваме тази емблема на ЦСКА и тя да ни дава стимул в следващите мачове, когато има напрежение трябва да бъдем много силни ментално“, призна Томислав Стипич.

"Във футбола е трудно да бъдеш реалистичен. Седя тук пред вас, както го направих преди 8 седмици. Новата ситуация и предизвикателство имам пред себе си. Достатъчно съм силен, за да изведа този клуб на мястото, на което трябва да бъде“, коментира още старши треньорът на ЦСКА.

"За момента мисля, че имам добри отношения с медиите. Винаги съм се старал да бъде възможно най-истински пред вас. Така че използвам този момент, защото вие сте хората, които могат да изведат думите навън сред обществото. Всички критики ме правят силен и по-уверен и ми помага да знам какво да направя. Аз съм треньор и съм виновен за лошите резултати, но нямам отговорност към това дали печелим мачовете си. Това зависи от футболистите“, заяви Стипич.

"Арда тренира да вярва в себе си. Ние също. Сигурен съм, че Арда е подготвен, че ЦСКА ще играе с 3-ма централни защитници, но нека да видя как ще се подготвят, защото ние имаме двама в състава. Да видим сега какво ще направят“, коментира той.


"Не съм водил разговори с ръководството за бъдещето си. Аз съм тук, за да си върша работата и да остана спокоен, какъвто съм в момента. Трябва да върне стабилността на играчите си. За моето положение аз нямам стабилност, защото треньорът никога не е в безопасност. Всеки уикенд ние имаме изпит пред себе си и всеки може да оцени работата ми. Аз трябва  утре да дам стабилност на моя отбор, за да спечелим този мач“, каза той.

"Аз нямам нужда от влияние да бъде силен, защото съм силен вътре в себе си. Знаете ли колко е трудно за мен да ходя в София и да срещам фенове на ЦСКА, които носят екипа на отбора – деца и родители. И ако знаете начина, по който те ме прегръщат и подкрепят. Всеки път те ми казват "шампиони, шампиони!“. Всеки път си затварям очите и виждам катедралата в центъра на София. Аз заобичах този клуб, феновете и започнахме да имаме тежки резултати, но трябва да се справя с напрежението и да си мълча“, заяви Томислав Стипич.

"Ние имахме много добра подготовка, в която тренирахме по два пъти ден, изиграхме 7 мача, за двете седмици подготовка имахме само 3 дни почивка. Нищо няма да променя по време на паузата за националните отбори, защото вярвам в това, в което правя“, заяви той.

"В социалните мрежи е пълно с невидими приятели и невидими врагове. Мога да кажа, както винаги, Тони Силва се свърза с мен в Instagram и ме попита дали мога да му помогна да се върне в клуба. Не познавам играча, а само ми писа в Instagram. Казах на моите шефове, само предавам информацията. В  случая не съм го направили, защото не съм има време. Това е истината. Това е много важно във футбола. Трябва да ме усетите, да се свържа с футболистите и ако имаме различни мнения, трябва да строим, да си затворим очите и да пренесем това. Трябва да имаме връзка помежду си“, завърши Томислав Стипич.

  Сподели
23