Емил Данчев: ЦСКА – София е разграден двор


Н. Гавазов

Емил Данчев: ЦСКА – София е разграден двор

Емил Данчев е изпълнителният директор, под чието ръководство ЦСКА спечели последния дубъл през далечната 1997 година. Впоследствие той се превърна и в един от най-успешните родни футболни агенти, като представляваше Димитър Бербатов при трансферите му в Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм, Монако… Данчев коментира с огромна болка случващото се в ЦСКА-София. Ето какво каза той в интервю за "Тема Спорт“.

Г-н Данчев, под ваше ръководство бе спечелен последният дубъл през далечната вече 1997 година… Как приемате случващото се в ЦСКА – София и резултатите на отбора…

– Резултатите са най-малкият проблем. Лошото е, че ЦСКА – София в момента е разграден двор. Учат се да управляват, да ръководят, но пропадането продължава вече няколко години. За новия собственик чувам, че е отличен бизнесмен, но не разбира от материята футбол и в тази връзка не е ясно с какви съветници се е обградил и какво чува от тях. Аз съм потресен от факта, че начело на отбора е човек, който неглижира играта, а обяснява как щял да класира отбора в Европа и щял и догодина да бъде тук. Каква Европа? В момента ЦСКА – София е в състояние да се бори да не изпадне.

Как трябва да се избира треньор в този клуб и ако вие бяхте начело на тима, щяхте ли да се спрете на Томислав Стипич, след като във визитката му има една Купа на Латвия и едномесечен престой в Грасхопърс, а на другите отбори, където е работил, трудно произнасяме имената?

– Отговор на този въпрос не мога да дам аз. Нека кажат тези, които го намериха, харесаха и назначиха. Сега е лесно да анализираме, да критикуваме, да даваме оценки, но ако трябва да дадем съвет и да предложим решение, какви биха били те?

Какво трябва да се случи в ЦСКА- София? Какви мерки трябва да се вземат?

– Мерки… Лошото е, че аз съм песимист и не виждам изход. На първо място трябва да се назначат хора, които да умеят да управляват, но да управляват процеса футбол, а не да управляват просто един бизнес. Ще се върна и малко назад. Преди 2-3 години в разговор с вас аз мисля, че казах, че след 2-3 години Левски ще направят отбор, който да се бори за титлата. Сега го имат. Не казвам, че ще успеят. Сигурно няма, но те изглеждат достойно и играят със самочувствие. На "Герена“ обаче направиха нещо, което в ЦСКА- София  не правят. Там започнаха да градят отбор, а то е като в земеделието – разораваш, посяваш, поливаш и чакаш да се роди продукция. Това трябва да се случи и в ЦСКА- София. Да се постави първо ясната цел да се изгради нов отбор. За целта да се намери подходящият треньор, който да получи власт, доверие, търпение…

Да разбирам ли, че Стипич трябва да получи време и търпение, или той не е подходящият?

– Стипич моментално трябва да си събира багажа, да си взима куфара, шапката, анцуга и да напуска ЦСКА- София. Той не отговаря на марката на клуба.

Отново се завъртяха имената на Сашо Томаш, Любо Пенев, а напоследък се спекулира и за разговори със Стойчо Младенов… Това ли са вариантите пред ЦСКА, или отново трябва да се търси чужденец, както се твърди, че настоява собственикът?

– Тук ще отговоря със сентенцията, която казах за двора… Ореш, посаждаш, поливаш и чакаш своята продукция…

При назначаването на Стипич директор в ЦСКА – София в личен разговор ми каза, че Томаш още не е готов…

– А каза ли ти, че Стипич е готов? Аз не виждам в него готовност.

Познавате двамата изпълнителни директори отлично – единият (Филип Филипов) е израснал пред очите ви, а другият (Стоян Орманджиев) със сигурност също ви е добре познат… Обадиха ли ви се за съвет, за помощ, да ви попитат за нещо, защото всички знаем, че те сега се учат да управляват?

– Стоян дори ми беше вицепрезидент в Българската асоциация на футболните агенти… Обмислях вариант дори, като се оттегля, да го направя президент… Никой не ми се е обаждал…

Виждате ли реална възможност ЦСКА- София да се съвземе, да се изправи на крака и да заиграе така, както приляга на името?

– За съжаление в близко бъдеще не.

До края на трансферния прозорец остават броени дни. 3-4 силни трансфера могат ли да стабилизират ситуацията?

– Не, не. Това са кръпки. Временни решения. Дори да вземат някакви страхотни играчи, то те ще светнат като светулки, ще прегорят и всичко ще приключи. Трябват стратегия, концепция, визия, дългосрочен план.

  Сподели
38