Сексът още не е започнал, а вие вече свършихте


В. Мухарски

Сексът още не е започнал, а вие вече свършихте

“Сексът още не е започнал, а вие вече свършихте” - трансперант, издигнат от феновете на ЦСКА, по време на мача с Локо София (2:1) от първи кръг на родната “А” група. Като цяло българското първенство е наричaно от феновете в последно време - порнография. Специално в случая привържениците на “армейците” имат поводи да се подиграват на вечния си съперник, след като евроучастието на Левски приключи доста бързо, след отпадането от Спартак Търнава. Какво следва от тук нататък за “сините”? Като при всеки един провал идва въпросът за всички привърженици на отбора – трябва ли да бъде сменен треньорът? При всяка друга ситуация отговорът на феновете би бил – Не! Като хората биха се обосновили с думи от рода на ”Нека му се даде шанс, тепърва ще се гради отбор” и т.н. В този случай не е точно така...

Георги Иванов-Гонзо е легендарен футболист на Левски. С течение на времето се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на футболния клуб от София. Допринася за спечелените титли на “сините” в периода 2000-2009г. Опитите му като наставник на отбора, обаче  са повече от неуспешни. Ясно е, че той е пряко свързан с тима, но въпреки това функциите на старши-треньор или главен мениджър (какъвто се води в момента) не са за него. Ясен Петров, Емил Велев, може би дори и Вили Вуцов се справиха по-добре на този пост от легендарната 9-ка. Единствената положителна черта, която може да се види от работата му от скамейката е хъсът, с който играят неговите възпитаници. Нещо, с което не всеки треньор може да се похвали, като примери за това са известни имена като Пламен Марков, Павел Дочев и вероятно Ясен Петров.

Работата на Гозно в Левски като наставник напомня малко на тази на Христо Стоичков като национален селекционер преди няколко години. Тогава можеше да се види много хъс в играта на “лъвовете”, но липсваха тактиката и стратегията. В България не е ясно, че не всеки един футболист като приключи с кариерата си може да стане треньор. А и освен това, не е  нужно наставникът на даден тим да е бил известен играч. Пример може да се даде от най-добрия в занаята в момента, а именно Специалния - Жозе Моуриньо. Едва ли са много любителите на футбола, които си спомнят негови изяви като футболист, но няма човек, който да не познава Моуриньо от треньорските му изяви в Порто, ЧелсиИнтер, Реал Мадрид.

Но да се върнем в родната действителност. Гонзо бе страхотен футболист и може  би ще се намери с какво да бъде полезен на отбора и занапред, но не като треньор. Наставник на Левски трябва да бъде доказано име в занаята, защото феновете не заслужават да виждат нови издънки и да търпят подигравки. Ако Тодор Батков и компания се поучат от грешките си и започнат да взимат правилни решения, то страстта в синьо тъпърва може да започне.

  Сподели
321