Иван Тасев: От малък съм фен на ЦСКА, целта ми е да имам място в отбора


FUTBOL-TV

Иван Тасев: От малък съм фен на ЦСКА, целта ми е да имам място в отбора

Иван Тасев беше първото лятно попълнение на ЦСКА и още от пролетта беше публично известно, че има подписан предварителен договор с армейците. Крилото даде първото си интервю като футболист на ЦСКА пред "Тема Спорт" и сподели своите впечатления за началото на престоя му в клуба.

Иване, ти имаше подписан предварителен договор с ЦСКА. Как се стигна до преминаването ти в отбора и откога знаеше, че от това лято ще носиш червената фланелка?

- Преминаването ми в ЦСКА бе сбъдване на една детска мечта. Благодарен съм на всеки един, който допринесе за осъществяването на този трансфер и съм изключително щастлив и горд, че съм част от най-успешния български клуб. Знаех, че ще премина в ЦСКА един сезон по-рано, от миналото лято. Тогава подписахме договора и се разбрахме, че ще е най-добре да изкарам сезона в Пирин, да натрупам още опит, повече мачове и мисля, че вече е моментът, в който съм готов да предприема тази крачка и да играя за ЦСКА.

От дете ли подкрепяш ЦСКА?

- Да, от малък съм фен на ЦСКА. В моето семейство всички са привърженици на отбора и покрай тях съм се запалил и аз още като дете. Ходил съм и на мачове. Не много често, но се е случвало. Затова и съм безкрайно щастлив, че дойде моментът, когато не съм само фен, но и футболист на ЦСКА.

Какви краткосрочни и дългосрочни цели си си поставил след преминаването в Борисовата градина?

- Голямата ми цел в момента е да покажа, че имам място в отбора и може да се разчита на мен. Концентриран съм изцяло в нейното изпълнение и не искам да говоря за неща по-далеч в бъдещето. Надявам се само да съм здрав и ще се боря докрай за да се наложа в отбора.

Интересно е, че до момента най-успешните ти мачове в кариерата са именно срещу ЦСКА. Дори и след като си знаел, че ще заиграеш в отбора, вкара два пъти на червените - при 1:2 в Благоевград и историческата първа победа на Пирин в София с 2:1 през пролетта. Как си обясняваш силните ти изяви срещу новия ти тим?

- Ясно е, че след като от малък подкрепям ЦСКА, тези мачове са били по-специални за мен. Но аз винаги съм се опитвал да се представям по най-добрия начин, без значение екипа и имената в отбора на противника. Стремя се това изобщо да не ми влияе. Може би в тези мачове с ЦСКА съм имал и ден, и доза късмет. И аз нямам точно обяснение, но е факт, че често съм играл силно срещу отбора на моето сърце.

Много специалисти отбелязват големите ти качества, но и липсата на постоянство, която немалко пъти ти е пречела в Пирин. Отчиташ ли това като проблем и уверен ли си, че той вече е зад гърба ти?

- Разбира се, според мен това е едно от най-трудните неща във футбола. Постоянството е толкова важно, колкото и качествата, които имаш. За съжаление, понякога има моменти, когато даваш всичко от себе си, но нещата пак не се получават, колкото и да се стараеш. Със сигурност това ми е куцало преди, но се надявам, че занапред ще бъда много по-постоянен в изявите си, за да помагам на отбора и треньорът да може да разчита на мен.

Какво ти даде Пирин?

- Пирин е отборът, на който винаги ще бъда благодарен за всичко, което към получил през годините. Там ми се даде път в мъжкия футбол, усетил съм много търпение, имах шансове за изява, така че винаги ще пазя топли чувства към Пирин. Надявам се да се завърнат колкото се може по-бързо в Първа лига, защото мястото на отбора е при най-добрите. Пожелавам им много успехи, винаги ще бъда благодарен и ще помня това, което са направили за мен.

Защо според теб не успяхте да запазите елитния статут на Пирин и се стигна до изпадането през миналия сезон?

- Имахме доста проблеми с контузени футболисти, но не мога да кажа, че това конкретно е натежало. Доста тежък удар за всички нас в съблекалнята беше, че не успяхме да спасим отбора. Във футбола обаче има както успехи, така и неуспехи и трябва да се справяме с тях.

ЦСКА също имаше много лош изминал сезон. Как ти се стори атмосферата в съблекалнята, когато пристигна?

- Смятам, че настроението е добро. Все пак ние сме професионалисти и всички ще искаме да постигнем много по-добри резултати през новия сезон. Миналото вече е зад гърба ни и трябва да гледаме към бъдещето. Имаме подсигурени абсолютно всички условия, нужни на един футболист, и нашата работа е да даваме всичко от себе си на тренировките и мачовете и да живеем всеки ден с мисълта за развитие.

Какво мислиш за работата с Томислав Стипич?

- От периода, в който работим заедно, мога да кажа, че е доста добър и позитивен треньор. Има с какво да помогне както на отбора, така и на всеки от нас футболистите и се надявам заедно да постигнем много успехи.

Имаше ли приятели в ЦСКА, когато пристигна в отбора и с кого си най-близък?

- Да, с няколко момчета се познавам отпреди да дойда в клуба - с Християн Петров, Станислав Шопов, били сме заедно в юношеските гарнитури на националния отбор. Повече време прекарваме заедно. Но смятам, че с всички се разбирам и сме в добри отношения и се надявам, че занапред колективът ще става все по-силен и по-силен. Да сме едно семейство, без значение дали сме българи или чужденци. Всеки трябва да помага на другия, да се бори за него, за да се представяме по най-добрия начин. Иначе съм най-близък с Асен Дончев. С него бяхме заедно миналия сезон в Пирин.

Минал си през юношеските гарнитури, младежкия национален отбор. Колко реална цел е мъжката селекция, водена от Илиан Илиев?

- Всеки иска да представлява родината си, така че ще работя всеки ден, за да се представям силно за ЦСКА и да си заслужа повиквателна за националния отбор.

Получи ли много съобщения от фенове на ЦСКА след преминаването ти в отбора?

- Да, феновете ме приеха много топло. Получих много съобщения, което няма как да не ме радва. Щастлив съм, че съм успял да покажа качества и да ги заинтересувам. Осъзнавам отговорността да носиш червената фланелка и се надявам с всеки изминал мач мнението на привържениците за мен да става все по-добро и да ги радвам с представянето си.

  Сподели
37