Манчев: За ЦСКА – София ще е катастрофа сезон без евротурнири


Н. Гавазов

Манчев: За ЦСКА – София ще е катастрофа сезон без евротурнири

Владимир Манчев коментира пред "Тема Спорт“ случващото се в ЦСКА-София.

Владо, приключва още един, пореден неуспешен за ЦСКА – София сезон. Къде генерално виждаш причината за това?

– Реално той още не е приключил, защото има да се изиграят още мачове, в които ЦСКА – София трябва поне да си осигури евроучастието. Да, неуспешен е, защото няма как да кажем нещо позитивно, когато армейците не поставят нищо във витрината си, но ако не се стигне и до класиране в Европа, то тогава ще бъде катастрофа. За мен причините, както и в предишни години, се коренят най-вече в текучеството на треньори, на играчи… Тимът започна много слабо сезона под ръководството на Саша Илич, после в течение на есенните мачове видяхме стабилизиране в резултатите, но според мен през зимата ЦСКА – София вместо да надгради, се отслаби. Последваха слаби резултати, а това доведе до демотивация в играчите и сега ставаме свидетели на логичния завършек, който е следствие на всички тези фактори. Надявам се играчите да намерят в себе си морални сили и да завършат сезона по подобаващ начин, защото по всичко личи, че настроението в съблекалнята е минорно, липсва желание в играта, а това не подхожда на футболисти, които носят червената фланелка.

Поведението на Каранга и Де Нойер, например, ли е отражение на всичко, случващо се в съблекалнята?

– Стамен Белчев, мисля, че го каза. Това е липса на дисциплина. Аз футболните качества на Каранга не искам да ги коментирам и не бих ги поставил под съмнение, защото винаги съм го харесвал, но поведението му не кореспондира с изискванията, ценностите и стандартите, които са поставени в ЦСКА – София. Този клуб в годините е бил еталон за дисциплина, характер, мъжество, а това, което виждаме напоследък, е неприемливо.

Не смяташ ли, че сега разочарованието у феновете е още по-голямо, защото, от една страна, през миналата година те повярваха, че ЦСКА – София е съвсем близо до Лудогорец, а през настоящия сезон, в който се дадоха доста пари за трансфери, разградчани дръпнаха отново с няколко обиколки напред?

– Нека не се залъгваме, в ЦСКА – София няма топфутболисти. Като казвам топ, ще дам пример с Игор Тиаго, който бе в Лудогорец. Там има просто добри играчи. А относно това, че се дават пари, не значи нищо само по себе си. По-важното е за какво се дават.

В тази връзка не смяташ ли, че ще е позитивно това, което анонсира изпълнителният директор на клуба Стоян Орманджиев, а именно, че главният скаут няма да е само един, както бе до съвсем скоро?

– Това е доста обширна тема и решението не се съдържа само в това дали ще бъде открито отново скаутското звено и дали ще се назначат 3, 4 или 5 човека. Още преди 20 години, когато аз играех в отбори в Европа, видях на каква огромна скаутска система залагат те, а сега, когато бях на специализации в различни клубове, се убедих, че хората постоянно се стремят да надграждат в тази област. Това е изключително сложна материя, която изисква огромни финанси, огромен ресурс и хора, които наистина разбират от работата си. За да се следят футболисти, то първо в клуба трябва да има стратегия и да се знае точно играчи с какъв профил се търсят, а не просто да се хвърлят едни пари.

В ЦСКА – София наскоро имаше смяна на собствеността. Оптимист ли си, или с оглед на това, че си свидетел на много подобни ситуации, предпочиташ да си по-умерен в очакванията?

– Аз винаги съм бил оптимист, защото съм позитивен човек, но искам да видя каква структура ще бъде изградена. Тук е мястото обаче да благодарим за стореното от фамилия Ганчеви. Убеден съм, че те не си тръгнаха щастливи и им тежи, че не успяха да извоюват поне една титла с ЦСКА – София, но нека не забравяме, че те поеха клуба в много труден момент и положиха основите на построяването на нов и модерен стадион. Надявам се строежът да свърши безпрепятствено, защото едно такова съоръжение ще помогне много на клуба.

  Сподели
98