Александър Тодоров: ЦСКА бе подготвян за ликвидиране през 2013-та


Н. Гавазов

Александър Тодоров: ЦСКА бе подготвян за ликвидиране през 2013-та

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА в периодите 2008-2009 и 2013-2015 година  Александър Тодоров даде дълго интервю за предаването TikiTalks+ с водещ Асен Томов. Той се върна към идването си в Борисовата градина и последвалите процеси, довели до фалита на дружеството. Разкри и че бизнесменът Валтер Папазки, който стои зад фондацията собственик на армейците, го е търсел за завръщане в клуба.

Г-н Тодоров, как влязохте в ЦСКА?

– Това се случи през 2008 година. Говорих с Александър Томов, с него се познаваме от доста отдавна. Тогава точно беше отнет европейският лиценз, имаше демонстрации от феновете и т.н. Томов ми се обади и каза: "Ела да се опиташ да успокоиш обстановката, да помогнеш да стабилизираме нещата“. Защото процесите вече бяха станали неконтролируеми. Аз винаги съм готов на такива предизвикателства Колкото и нескромно да звучи, имам дългогодишен управленски опит и трябваше да вкарам случващото се в определени рамки. И през август 2008 година започнах в ЦСКА. За доста кратък период стабилизирахме клуба. Така в края на 2008-а дружеството бе на печалба въпреки всички негативни процеси, които се бяха случили. Благодарение на трансферите, които направихме, се бяхме разплатили с НАП, с не малка част от контрагентите. Тогава се появиха "Титан“. И в началото на 2009-а им продадохме клуба.

Защо се е стигнало до отнемането на лиценза?

– Аз не съм бил там. Но смятам, че основният фактор е подценяване на ситуацията. Имало е причини за отнемането, но те не са били само онзи сезон. Тях ги е имало и в предишни години. Защо точно в този момент е станало – според мен е контролиран процес. Част е от атаката срещу Кремиковци, успяха да изгонят Прамод Митал и това впоследствие удари по ЦСКА.

Прехвърлянето на собствеността се превърна в сериозна сага…

– Не, не имало чак сага. Хората дойдоха и нещата се случиха. По-голяма сага имаше впоследствие с разплащанията на "Титан“ към Томов. Те направо си го излъгаха, но това са техни взаимоотношения.

Говореше се, че "Титан“ са изпратени в ЦСКА по политическа линия. Какво е вашето мнение?

– Най-вероятно. Те постъпват чисто прагматично, защото явно някой им е обещал, че ако се насочат към ЦСКА, ще получат повече обекти. Впоследствие с тази идея и

Инджов влезе в ЦСКА.

Смятате ли, че умишлено са подписвани толкова пагубни за клуба договори, или някой е подвел собствениците?

– Те не са глупави хора, за да се поддадат толкова лесно. Задълженията, които прехвърлихме на "Титан“ през 2009 година бяха 7 милиона лева. При годишен бюджет от около 20 милиона, това не е дълг, който да не можеш да контролираш. Но когато се върнахме през 2013-а положението беше катастрофално – през закриване на клуба. Спомняте си, че още тогава Гриша Ганчев искаше да вземе ЦСКА, изпрати Христо Стоичков да се разхожда с книгата на акционерите. После се разбра, че Ганчев няма да дойде. Още на другия ден, в четвъртък, излезе Иво Иванов, единият от собствениците на "Титан“, и обяви, че в понеделник ще се внесе писмо ЦСКА да прекрати участието си в първенството. Тогава веднага се обадих на Томов и му казах, че трябва да спасим клуба. Първоначално той беше категоричен, че не му се занимава, но аз съм тъп и упорит. Томов ми каза да се оправям с "Титан“ и ако взема акциите, да го мислим. Естествено, аз имах и някои предварителни планове как могат да се случат нещата. Официалните задължения към 31.12.2012 г. бяха 38 милиона, а събитията се развиваха през юли 2013-а. Дотогава 6-7 месеца изобщо не бяха плащани заплати на администрация, отказа се европейско участие. Така че реалният дълг беше към 44 милиона лева и след ревизия на НАП излязоха още 3 милиона ДДС, така че поехме клуба при задължения от 46-47 милиона лева. ЦСКА просто беше подготвян за ликвидиране…

Как се погасяват подобни задължения?

– Знаете, че когато обявиха фалита на дружеството, задълженията бяха 24 милиона лева. Тоест над 20 милиона надолу. Това ни костваше огромни усилия. Успях доста голяма част да сваля с предоговаряне на дългове към различни контрагенти.

Разбрахте ли защо Гриша Ганчев не дойде в ЦСКА още през 2013-а?

– Аз предполагам, че целта на Гриша Ганчев да прехвърли активите на ЦСКА в дружеството на Литекс е още оттогава. Аз съм му обяснявал, че прави голяма грешка и както се видя в годините, това наистина беше грешка. Но Ганчев е такъв човек, че като си науми нещо, го прави. И през 2015-а реално не искаше да създава оздравителен план. Но според мен, ако беше тръгнал по този начин, той щеше да даде дори по-малко пари, отколкото даде впоследствие. Защото първо извади 8 милиона лева за активи и след това го осъдиха футболисти за още няколко милиона евро. Довери се на грешните съветници и впоследствие разбра, че е бил подведен и излъган. Но и държавата не искаше дружеството да се оздравява. Като говорих с Божков да направим оздравителен план, той каза, че няма проблем, но ще говори с държавата. Отиде, говори и разбра, че държавата не иска да има оздравителен план. Което се доказа и от следващите й действия.

Как се стигна до идването на Петър Мандужков и Юлиян Инджов в клуба?

– Петър Манджуков влезе по простата причина, че имаше дялове в Равно поле и получи една сериозна сума от Стивън Ло, мисля че около 5 милиона евро. Въпреки че още преди това неговият син Ивайло беше идвал при мен с желание да помогнат. Аз още тогава се учудих, защото това не са такъв тип хора, които си дават парите безкористно. Петър Манджуков не е такъв бизнесмен. Те дадоха средства, но срещу собственост, срещу част от акциите. Впоследствие се присъедини и Инджов. Но двамата бяха по различни причини в ЦСКА. Инджов въобще не се интересува от футбол и спорт, но помагаше с идеята, че държавата ще е по-благосклонна към бизнеса му. Явно обаче на държавата ЦСКА въобще не й е приоритет и мисля, че сметките не му излязоха. А Манджуков изигра ролята, че влезе в клуба, поиска впоследствие цялата собственост и веднага след това каза: "Благодаря, че ми прехвърлихте всичко, но аз ще го залича този клуб“. После прехвърли акциите на сина си и Милко, но те нито имаха ресурс, нито нищо. Да речем, че така се изпълни една цел на властимащите. Защото аз и Томов не сме системни играчи.

Ще бъде ли построен в срок новият стадион "Българска армия“?

– Да, Валтер Папазки е сериозен човек.

Как дойде кандидатурата за президент на ПФЛ?

– Дойдоха няколко клуба, които предизвикаха избори, защото мандатът на предишния президент Стефан Капралов беше изтекъл преди 2-3 години, и ме поканиха. Но сега ще обясня защо си направих отвод. Имах разговор с Боби Михайлов на предния ден преди избора, при който той в прав текст ми каза, че Караиванов е техният човек и ако случайно спечеля, ще прекрати договора за администриране на купата на България. Какъв беше смисълът да участвам?

Смятате ли, че след идването на Георги Иванов ще има реални промени в БФС?

– Гонзо не е лошо момче. Но въпросът е колко ще му дадат да работи. Като му гледам Изпълкома, виждам, че пак определящи са властимащите. Футболът може да прокопса, когато спре да е интересен на политиката.

Бихте ли се върнали във футбола, ако получите покана?

– Ще издам една тайна. Имах разговор с Валтер Папазки в тази насока. Но чисто административно, законово не мога да поема нещата. Можеше да се включа и да помогна, така да го кажа, но това вече е в миналото.

  Сподели
119