Ясна е причината за глобата на ЦСКА – София от УЕФА


Н. Гавазов

Ясна е причината за глобата на ЦСКА – София от УЕФА

Глобата  на ЦСКА-София от УЕФА от 450 хиляди евро (900 хиляди лева), за която стана ясно през уикенда, е предизвикана от просрочени задължения на "армейците" към друг клуб заради трансфер на футболист, съобщава "Тема Спорт“. Както е известно, червените са поставени и под тригодишен финансов мониторинг по отношение на лиценза за евротурнирите. През сезон 2023/24 на общо 30 клуба в Европа са били наложени дисциплинарни мерки от CFCB (органа за финансов контрол на клубовете на УЕФА) за просрочени задължения, сред които е и ЦСКА-София. Подобни на българския тим наказания бяха наложени и на португалските Порто и Витория Гимараеш, които също са в период на пробация. Санкцията на Порто е за 1,5 милиона евро.

Първоначално се породиха съмнения дали наказанието на ЦСКА-София не е породено от просрочени задължения към държавата или собствени служители, тъй като клубът бе натрупал дългове от 3 милиона лева към НАП. За първи път от няколко години имаше и забавяне на заплатите.

Оценката на изискванията за платежоспособност за клубовете обаче е извършена в три срока, преди да се натрупат въпросните финансови проблеми – юли 2023 г., октомври 2023 г. и януари 2024 г. Всъщност санкцията на ЦСКА-София идва от просрочване по превеждането на трансферна сума за привлечен футболист в последните 3 години. Все още не е ясно обаче за кой играч става въпрос.

Припомняме, че след промяната на собствеността в Борисовата градина всичко беше изплатено, а в събота червените уточниха и че са си покрили глобата към УЕФА. "Приемаме мониторинга като допълнителна отговорност да спазваме стриктно финансовия феърплей на УЕФА и да следим и изпълняваме наложените правила от органа за финансов контрол на клубовете (CFCB) към УЕФА“, обявиха "червените".

  Сподели
74