Гонзо: Броят на клубовете в елита няма да бъде намален


FUTBOL-TV

Гонзо: Броят на клубовете в елита няма да бъде намален

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов и БПФЛ проведоха важна среща, в която бяха обсъдени значими въпроси, обхващащи развитието на българския футбол.

"Беше важна и ползотворна среща за нас. Предложенията ще бъдат одобрени на Изпълкома. За нас бе важно да чуем клубовете, тъй като те са наши партньори. Еднолични решения няма да се взимат. Смятам, че бе ползотворна среща и за Професионалната лига, където клубовете също членуват. Смятам, че начертаният път ще бъде по-добър за всички нас“, заяви президентът на БФС Георги Иванов и добави, че клубовете няма да имат ограничения за чужденци, а вместо това ще бъдат стимулирани от БФС и Професионалната футболна лига (ПФЛ) да използват млади български футболисти.

"Смятам, че клубовете знаят, че могат да се обърнат винаги към двете институции. Ние сме тук, за да им помагаме, а не за да правим рестрикции, глоби и наказания. Тази среща беше за това и няма да е първата. Ще се виждаме регулярно, за да подобряваме нещата. След изборите трябва да работим с държавата, правителството, за да можем да подобрим самия продукт. 

"Бяха обсъждани теми за чужденците и телевизионните права. Знаете, че за телевизионните права има договор за още години. Тези процедури ще бъдат задействани, но на по-късен етап. Относно броя на чужденците – трябва да играят най-добрите. Отборите трябва да обърнат внимание на школите си и ние ще направим компенсаторна система за налагане на млади играчи".

Президентът на БФС каза още, че броят на клубовете в елита няма да бъде намаляван, за да не бъдат "загубени футболни центрове" в България. Той разкри, че е имало предложение Първа лига да бъде намалена до 12 отбора, но то е било прието само от пет клуба и съответно е било отхвърлено. Не на последно място, клубовете и БФС държат в баража за Лигата на конференциите да има мач между по-равностойни отбори, а не четвъртият и седмият. В зависимост от развитието на турнира за Купата на България, в мача ще се срещат третият или четвъртият в класирането срещу петия – лидерът от втората група.

"Повечето отбори искат 16 клуба, защото в противен случай ще се загубят центрове като Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и други. Не искаме да се играе футбол на най-високо ниво само в три града. Имаше недоволство, че седмият играе срещу четвъртият с голяма разлика в точките. Съгласете се, че седмият, който има 40 точки, и четвъртият, който има 60, не са на едно ниво", категоричен е Георги Иванов.

  Сподели
58