Мъри: Накарах ЦСКА – София да развие синдром на страх от Левски


Н. Гавазов

Мъри: Накарах ЦСКА – София да развие синдром на страх от Левски

Бившият старши-треньор на Левски Станимир Стоилов заяви в интервю за "Мач Телеграф“, че отборът, който изгради на "Герена“ е бил готов да стане шампион на България.

"Аз заварих Левски, който трябваше да се промени на нова година. Това беше ясно. Отбор, който в първите 6 кръга беше загубил 4 мача. И то два домакински. Взехме доста добри играчи. Ноа, Хосе, Цунами, Кръстев, Уелтън, Ван Дер Каап. Това бяха шестима играчи, които дадоха друг облик на отбора. Отборът стана конкурентноспособен на най-силните. С тези футболисти играх 4 мача срещу ЦСКА - София, в които не допуснахме гол, а те нямаха удар към нашата врата, без значение дали пазеше Николай Михайлов, или Пламен Андреев. Нямаше разлика в представянето ни. Това показваше, че бяхме приключила с тази дълга негативна серия, с този синдром. Преди това Левски не можеше да се противопостави на нашия вечен противник. Започнахме да доминираме, а ЦСКА – София да развива синдром и страх от нас.

Скоро не съм гледал мачове, а аз не обичам да коментирам без да съм гледал. Ако се правят грешни инвестиции, също бих могъл да коментирам, но сега не мога. Някои много обичат, когато си тръгнат от някой клуб или като ги махнат, да казват – "ооо, ама те не ми дадоха шанс“. Ама защо не го казват, докато са там.

Но да се върнем на Левски. Направихме отбор, който наистина беше готов през следващата година. Мина се и през грешките, през които трябваше да мине. Мина се през славата, през победите, през загубите. Показа се и в Европа, но Господ ни спря в турнирите. Да елиминираш ПАОК е нещо, което скоро сигурно няма да се случи. След загубата от нас, близо две години ПАОК не загуби от никой в Европа. Чак през тази паднаха от Динамо Загреб, но в крайна сметка отстраниха хърватския гранд. Явно е, че този Левски бе готов да стане шампион. Аз неслучайно на последната пресконференции казах съвсем просто и ясно: "Нека да ни се поставят конкретни задачи“. Например да ми бяха казали, че искат следващата година Левски да е шампион, аз щях да приема и ако сега съм толкова изостанал, колкото е Левски в момента, нямаше да се търси друг виновник. Аз щях да съм виновник и да съм си тръгнал. Аз виждах, че този отбор може да стане шампион.

Но в този период трябваше да се постави задача и на изпълнителния директор каква да бъде финансовата печалба на клуба – да кажем 3 милиона, 5 милиона или, колкото ще да е. А и ако той не си е изпълнил задачата и той да бъде сменен. Това трябва да е Левски – да имаш задачи, които да изпълняваш. Както и ние имахме задача – да спасим клуба. Ние заварихме фалирал клуб – и финансово, и морално, и спортно-технически. Без отбор и без играчи, футболисти, които струваха нула лева и нула стотинки. И се чудехме какво да ги правим, как да ги освободим, за да не им плащаме заплати и да вземем някого, с когото да вдигнем нивото. И се стигна дотам, че изчистихме задължения от над 4 милиона и половина за една година и паралелно с това изградихме силен отбор, а даже взехме и трофей, а играехме според мен и най-добрия футбол в България. Или хайде да сме по-скромни – един от най-добрите. И най-приятните мачове бяха с Лудогорец. Имаше футболна битка. Не казвам, че винаги побеждавахме, но имаше футболна битка, която радваше хората“, заяви Мъри.

  Сподели
81