Фурнаджиев: Иванов показа от първия ден, че ще работи за промяна


Н. Гавазов

Фурнаджиев: Иванов показа от първия ден, че ще работи за промяна

Членът на новия Изпълнителен комитет на БФС Атанас Фурнаджиев говори за предстоящите промени, които ще настъпят в централата и в родния футбол.

"Още на самия Конгрес казах, че се отдръпнах от футбола преди две години, защото не виждах желание за промяна от колегите, с които работихме. Сега имах два сериозни разговора с Георги Иванов, в които той начерта стратегия. Неговите силни качества са, че е извървял целия път - от треньор през спортен директор в Локомотив (Пловдив) до технически директор в БФС. Той познава в детайли проблемите на футбола и знае какво трябва да се промени.

Най-важното е ние да започнем да произвеждаме футболисти. Има идея да се изпратят нашите треньори във водещите детско-юношески школи в Европа, за да бъдат имплементирани тамошните идеи у нас. Футболният съюз ще въведе и изисквания за това какви трябва да бъдат школите и специалистите в тях. Ще бъдат въведени и финансови стимули за тези клубове и школи, които спазват тези правила. Футболът в днешно време изисква много големи средства и без съвместна работа с държавата нищо не може да се случи в тази посока. Въпросът е да има разбиране и от двете страни. Очакваме да се работи по нов начин с копиране на методиката от най-добрите европейски школи. Средствата за стимулиране на детско-юношеския футбол у нас трябва да бъдат за треньорите. Всички знаете, че ни предстоят избори след два месеца и се надявам да бъде излъчено едно стабилно правителство, с което да може да се разговаря.

Георги Иванов показа още от първия ден, че ще работи за промяна и тя вече се извършва, а това може само да ни радва. В сряда предстои да се проведе първият Изпълком, на който ще се обсъждат и кандидатурите за вицепрезидентите. Аз съм получил покана от Георги Иванов за този пост, но тепърва трябва да има гласуване, а след това ще станат ясни и какви ще бъдат евентуално функциите ми. Има едно усещане, че спортът е оставен в миманса. Аз се надявам това да се промени, защото в крайна сметка знаете какви средства се генерират от спорта и няма нищо лошо част от тях да се връщат обратно в него.

Разбира се, че ни е необходим нов национален стадион. Всички държави в Европа построиха нови съоръжения. Инвестиция обаче е необходима не само в нов национален стадион, а и за цялостното подобряване на инфраструктурата у нас. Оттук нататък всичко ще бъде абсолютно прозрачно и националният отбор ще домакинства там, където е най-изгодно за феновете и за Футболния съюз. Много пъти съм заявявал, че няма как да има манипулации, защото всичко се извършва прозрачно. Видяхте прозрачните урни, представителите на ФИФА и УЕФА... Мисля, че изборът беше абсолютно честен и справедлив и хората се довериха на човека с по-голям опит в лицето на Георги Иванов", заяви Фурнаджиев.

  Сподели
60