Стефан Софиянски: На всяка цена Левски трябва да се класира за евротурнирите


FUTBOL-TV

Стефан Софиянски: На всяка цена Левски трябва да се класира за евротурнирите

Бившият кмет на София и един от най-популярните привърженици на Левски - Стефан Софиянски говори пред "Тема Спорт" за представянето на тима от началото на втория полусезон. Бившият служебен премиер посочи каква трябва да бъде целта пред сините до края на сезона и оцени работата на треньора Николай Костов.

Г-н Софиянски, как ви се вижда играта на Левски от началото на пролетния полусезон?

Въпреки че в играта има положителни тенденции, все още не е такава, каквато искат да я виждат феновете. Левски бе постигнал добро ниво, особено в нападение, където Уелтън много раздвижваше действията на отбора. В момента като че ли тимът е малко по-статичен. Надявам се Билал Бари да се чувства все по-добре след тежката контузия, от която се възстанови и да раздвижи нападението. Познаваме го, че действаше с много хъс и зареждаше съотборниците си. Трябва още повече агресия в нападение. При равенството с Крумовград отборът игра доста слабо. Да, сините останаха с човек по-малко, но почти не създадоха положения в предни позиции, след като съперникът остави контрола на мача в ръцете на Левски. За мен играта в защита е добра, въпреки че и в тази зона бяха продадени основни играчи. Илиян Стефанов ми липсваше през есента. Не знам защо не се разчиташе повече на него. Сега получи тежка контузия и му пожелавам бързо да се възстанови. Не мога да си обясня и замразяването на Андриан Краев. Нищо че ще си тръгне след края на сезона, можеше да използват качествата му и той да помогне. Точно такъв играч липсва в момента.

Каква трябва да бъде целта на Левски до края на сезона?

На всяка цена Левски трябва да се класира за европейските клубни турнири. Това е необходимо да бъде целта - дали ще стане през бараж или третото място, вече е отделен въпрос. Сега предстоят изключително важни двубои с лидерите в първенството Лудогорец, ЦСКА и Черно море. От тях зависи целият сезон.

Как оценявате работата на Николай Костов начело на сините?

Работи много добре. Вижда се стилът, който иска да налага. Забелязвам, че в момента и отношенията му с феновете, играчите и медиите са подобрени. Иска ми се по-бързо отборът да расте и повече фантазия да се вкара в играта, но той е достатъчно опитен и знае какво да направи.

Какво е мнението ви и за новите попълнения?

Трябва им още време за аклиматизация, особено на бразилците. По функции не се различават от напусналите. Дано Фабио Лима по-бързо се оправи и вече да няма проблеми с контузии.

Има ли играч, който да ви прави по-силно впечатление?

Харесвам представянето на Ел Джемили. Много си подобри играта и се превърна в ключов играч за Левски.

Каква е най-важната задача пред клуба - погасяване на дълговете или изграждането на шампионски отбор?

Както казах - най-важното е да се класира за евротурнирите и то не само да участва в Европа, а да се задържи по-дълго там и по този начин ще се изкарат добри пари. Така ще могат да се покриват и дълговете, а не само от продажбата на футболисти. Но не само заради това, а Левски трябва да бъде по европейските терени. Това не е отбор за домашна консумация.

  Сподели
80