Костов за почивните дни, които дава: Трябва да възстановяваме енергия (видео)


FUTBOL-TV

Костов за почивните дни, които дава: Трябва да възстановяваме енергия (видео)

Треньорът на Левски - Николай Костов даде пресконференция преди мача с Етър в събота, 16 март, от 15:15 часа. Той сподели, че равенството с "Крумовград“ е разтърсило леко отбора, но въпреки това тимът ще излезе бързо от ситуацията.

"Имахме достатъчно време да мислим с какъв състав да излезем. Малко ни е странно, че срещу последния в класирането играем без типичния ни централен нападател. Това вълнува нашите умове. Това, с което разполагаме обаче, е достатъчно, за да излезем и да победим отбора на Етър на терена. Те играят добре и бяха близо до успех срещу няколко от противниците си. Заслужават уважение“, започна Костов.

"Футболът е игра на епизоди. Желателно е да нямаме такива епизоди с груби грешки от решения на един футблист като картона на Галчев с Крумовград. Не го упреквам, може да се случи на всеки, но това беше решаващо да не победим "Крумовград“. Ако бяхме 11 на 11 отборът ни е способен да променя темпото, имаме различни стратегии и щяхме да спечелим. Не мога да говоря за уроци, които са съществени. По-скоро трябва да избягваме груби грешки, които влияят психологически на самите играчи, които са ги допуснали“, каза още треньорът.

Етър са доста интересен отбор. Играха комбинативно, без да изпадат в защита, както бяха първия полусезон срещу нас. Очаквам да продължат до края на шампионата да се борят за оставане в групата. Пожелавам им го. Светльо Петров е от добрите български млади треньори и му пожелавам и на него успех.

Липсата ми на скамейката не толкова решаващо. Подготовката, разбора се правят преди това. Помощникът е наясно с всички идеи и детайли. Не трябва да се отдава значение на това. Проблем е, че отсъстват нашите играчи. Най-важно е да развиваме отбора, както го правим от 2 месеца. Не искаме да изпадаме в заблуждение, че имаме готов отбор, който излиза и почва да мачка наред. Имаме добри футболист, добре подбрани за стила на игра, вярваме в тях и очакваме да се развиват и подобряват, за да играем по-добре, а оттам и резултатите ни да са още по-добри.

Твърдо не можем да си позволим подценяване. Никого не сме подценили досега. Може да подценим дадена конкретна ситуация. Даже бях разбран неразбран за изтощаването на играчите в първите 15 минути на мача с Крумовград. Има моменти, в които се завишава пулса на играчите и когато го възстановяват може да настъпи отпускане и оттам да се получи грешка. В тези сложни ситуации или оцеляваш, или умираш. Имаме играчи с интелект, които трябва да излизат по-бързо от съперника от такива ситуации. Разклатени са малко играчите, след като имахме толкова благоприятни условия да победим "Крумовград“. Беше хубав слънчев ден, с много публика. Колкото и да се правим на смели, бяхме леко разклатени. Абсурд е обаче да говорим за мотивация на играчите, след като те вярват, че ще постигнем целите си, следвайки идеите си“, каза още треньорът.

Той разясни и темата с почивните дни, които дава на играчите.

"Тези, които пишат за 2 дни почивка, трябва да проверяват. След ФК Крумовград тренирахме тези, които не бяха играли, останалите правиха възстановяне на закрито – във фитнес залата ни, правиха йога, която е около 50 минути. После почват сауни, масажи и т.н. За тези неща трябва да сме по-обективни. Сега предстоят три почивни дни заради паузата за национални отбори. Да не ги пишем 5 сега. Не почиваме само ние. Просто в тази почивка не целим да загубим ритъм, а да възстановим енергията на отбора. Ние нямаме количество като в Лудогорец да сменяме отбора на всеки 2-3 мача. Имаме си нашето виждане за тези неща, но нека не злоупотребяваме с бройката на свободните дни. Защо трябва да се пишат неверни работи. Ако един журналист види, че не е така, може да последва опровержение. Ние няма как да влезем като клуб в матрицата на опроверженията. Винаги проверяваме на какви терени играем. Теренът е нашият втори противник на чужд терен. Знаем как да играем и подходим спрямо терена. Съобразяваме се с това“, каза още Костов.

Той сподели вижданията си и за битката за президентския пост в БФС.

"Много е сложен въпросът с БФС за мен. Бил съм малко в България. Имам мнение, но не искам да го изказвам, защото ще бъде противоречиво с останалите. Имам си отговори на въпросите не само "кой“, а и "как“. Примерно за развитието на футболисти – трябва да махнем таксите за ДЮШ. На България не са й нужни 70, 80 или 100 клуба, които да развиват деца. Но най-добре да млъкна, докато не съм си набрал противници и на тези теми“, завърши Костов.

  Сподели
75