Стенли: Като гласувате за Бербатов, гласувате и за мен!


FUTBOL-TV

Стенли: Като гласувате за Бербатов, гласувате и за мен!

Бившият български национал и част от екипа на Димитър Бербатов, в битката за президентския пост в БФС Стилиян Петров даде интервю за "Дарик" радио, в което говори за наболели теми свързани с Конгреса и българския футбол. Името на Петров бе използвано и от други кандидати като евентуално обединителна фигура.

Наближава Конгресът на БФС. Готови ли сте за битка, ако мога така да го кажа. Вече са ясни всички кандидати, има изненади, може би няма. Как ще коментираш кандидатите?

- Не мисля, че има изненади. От няколко месеца се спрягат имената на кандидат-президентите. Съвсем нормално нещо, когато някои иска да се бори за доброто на българския футбол, е хубаво да има повече кандидати. Хубаво е да има повече мнения. Хубаво е да се чуват други програми, друго виждане, друга концепция, което може само да е хубаво за българския футбол. Надявам се, че на 15 март след Конгреса българският футбол ще поеме в нова насока.

Доста се упражняваха върху твоето име. Като че ли се опитаха да вкарат клин между теб и Бербатов. Защо според теб се получи това?

- Призовавам ви, моля ви спрете. Това, което Стилиян Петров и Димитър Бербатов имат като споразумение да работят за българския футбол, не означава, че Бербатов ще вземе решения без Стилиян Петров или без Мартин Петров, или без екипа. Има една хубава поговорка в България: "Ако искаш да стигнеш някъде бързо, върви сам, но ако искаш да стигнеш далеч, върви в екип". Ние работим по този начин. Призовавам хората - ако някой иска Стилиян Петров да е в българския футбол, да гласува за Димитър Бербатов. Ако някой иска Стилиян Петров да е в българския футбол, да гласува за Димитър Бербатов и Стилиян Петров. Постоянно слушам, че някой се опитва да ни раздели, да създаде мнение в обществеността за това, че Димитър и Стилиян не са на една вълна. Това, което ние искаме да постигнем за българския футбол, е по-добро бъдеще. Не е наша самоцел да управляваме. Логистиката тук е по-добра Димитър Бербатов да е първи, Стилиян Петров да помага. Аз съм казал на Бербатов от самото начало, че тук не е важно кой е президент - много е важно човекът, който е начело на българския футбол да е достъпен на всички хора всекидневно. Това, което аз съм обещал на Бербатов и най-вече на българския футбол, е да помагам с каквото мога. Спокойствието на Стилиян Петров, дори да не е в българския футбол, няма да се наруши. Това, което съм изградил като характер, семейство и продукт, никой не може да го отнеме. Това, което ни даваме - енергията, ентусиазма си, времето най-вече, е изцяло за българския футбол. Тук не е самоцел да се управлява. Тук е важно хората да разберат, че ние се опитваме да помогнем на българския футбол. Това може да се види в последните три години. Има много критики към Димитър - начина му на комуникация, но да не забравяме едно нещо, че този човек в последните три години обиколи България. От най-малките до най-големите - през всички общини, през всички кметове. Да покаже уважение, да покаже начина, по който той иска да работи. Аз съм плътно зад него. Не знам дали това е важно в България, но аз съм се изградил като човек, който държи на думата си. Човек, който е реалист и знае с какво може да помогне в определената ситуация. Ние сме заедно и ще вървим заедно. При победа или загуба.

Каза, че действително доста обиколихте, доста дълга е тази битка и като че ли първи я започнахте. Сега се появиха и други кандидати. Възможно ли е в някакъв момент при определени резултати да има обединение? Да се ползват идеи на другите, да се ползват дори членове на екипа на други кандидати, ако се стигне до такава ситуация?

- Разбира се. Има много хубави идеи. Георги Градев и неговият екип бяха в предаване, в което показаха програма с много позитиви, много интересни идеи, много въпросителни също, но това е нормално в една изградена нова програма, структура. Особено когато нещо във футбола не върви, тогава идеите са много, начинът на работа е различен. Разбира се от това, което Димитър Бербатов, или Стилиян Петров, Мартин Петров и БФС не може да се лиши са идеи и хора с капацитет да работят в българския футбол. Нека ти кажа нещо - ние обиколихме страната вече три пъти заедно. Успяхме да се видим с много хора треньори, президенти и методисти, които искат да работят. Имат знанията, имат капацитета да работят, но за съжаление системата по начина, по който процедира, тези хора не се допускат. На тези хора не им се дава възможност. Това ще се опитаме да направим - да дадем на тези хора шанс да възродят отново българския футбол, да имаме отново незабравимите моменти като 94-та. Отново да имаме таланти, с които можем да се гордеем. За да стане това трябва обединение и работа заедно. Както с клубовете, така и с хората, които искат да помагат на българския футбол.

Каза за тези обиколки, които направихте. Видя ли кадри в българския футбол, защото и в много бизнеси се казва "Няма хора, няма достатъчно подготвени капацитети". Ти видя ли хора, които са млади готови, не само млади, разбира се, възрастта не е порок?

- Има много хора, които искат да работят, които имат капацитета. Да не забравяме, че в БФС също има хора, които работят, които се опитват да работят, но за съжаление по начина, по който е устроена тази система, задушават тези хора да се развиват и най-вече да развиват българския футбол като продукт на всяко едно ниво.

Смяташ ли, че ще е честен Конгресът? Питах те и предният път. Правилата още, поне на мен, не са ми понятни - дали са изготвени, готови ли са, показани ли са? Вие трябва да знаете дали ги има, защото сте кандидати все пак.

- Ние очакваме всичко на този Конгрес. Доста хора са поели ангажимент - зависимостта в този футболен съюз в последните няколко години е доста голяма от определени хора. Ще се опитат всичко да запазят статуквото, да продължи да си оперира, да ръководи футбола, така както е ръководен в последните 20 години. Така че ние очакваме всичко, но се надявам, че вече клубовете са прозряли в това къде се намира българският футбол, истинските проблеми на българския футбол. Ако сега българските клубове не са смели, след 20 години отново ще говорим за същите проблеми. За същите проблеми, които доведоха българския футбол до това състояние.

Има ли политика във футбола, намеса на политика във футбола? Ти каза, че вие се срещате с кметове, това е нормално, много от отборите са общински, за добро или лошо зависят от това. В крайна сметка както се казва - каквато е държавата, такъв е футболът. Има ли такива вмешателства, според теб?

- Знаеш ли кое е най-лошото в българския футбол, че когато някой започне да говори за работа с държавата, започва да се асоциира с определени партии и хора. Да не забравяме, че футболът навсякъде по света най-важният партньор и най-големият партньор е държавата. Ние се виждаме и сме се видяли с държавните органи за това, което ние искаме да изпълним като програма, за това, което ние предлагаме като финансова помощ от държавата. В какви насоки, какви са проектите, какво е финансирането. Всички тези процеси първо трябва да се изговорят, за да може, когато представяш една програма, когато представяш тези промени и когато се опитваш да въведеш нещо ново - ти трябва да си готов с всички тези проекти. За да се изпълнят всички трябва да работят заедно, а за да работят заедно трябва да има и комуникация. Както и на българския футболен съюз към клубовете, така и на БФС към държавата, към по-големи и силни спонсори, за да може инвестицията в българския футбол да дава шанс на всички тези клубове и хора, които работят, да има смисъл, да има печалба - така като е навсякъде по света.

Спомена за екипа на Градев и неща, които са ти допаднали при тях. Има ли други кандидати, които да ти бъдат симпатични, да имат свежи идеи, да си в комуникация с тях? Евентуално, ако се стигне до балотаж да може да разчитате на тяхната подкрепа?

- Знаеш ли кой е най-големият проблем - всеки казва, че нашият екип не е достоен, че ние нямаме опит да ръководим. Мога да го кажа пред теб, че аз съм поканен от почти всичките кандидат-президенти да бъда в техния екип като първи вицепрезидент или като някаква длъжност. Казвам на всички - аз съм поел ангажимент към Димитър Бербатов и аз следвам и ще продължавам да следвам това, което той се опитва да прави за българския футбол. Най-лесно е в България да бъдеш двуличник, което е една дума, която не обичам да използвам, защото не е в моя речник. За съжаление, много хора не държат на думата си. Много хора са готови за собствения интерес да предадат най-вече каузата, да не забравяме, че тук каузата е българският футбол - не Димитър Бербатов, не Стилиян Петров, не Георги Иванов, не Георги Градев, да не изброявам и другите кандидат-президенти. Тук каузата е българският футбол отново да работи. Дали Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров ще бъдат в българския футбол ще видим на 15 март.

Смяташ ли, че на 16 март българският футбол ще е тръгнал по друг път, ще е станала промяната?

- От наша гледна точка мога да кажа "да". Ако попиташ другите кандидати и те са готови с различни методи на процедиране. Както знаеш това ръководство разчита на едно единствено нещо - с обжалвания, с всички други методи, но не и с методите, които могат да извадят българския футбол от това състояние. За съжаление тази система е устроена по този начин, работи по този начин. Всички ние, както и клубовете и вие медиите го виждаме. За съжаление, когато една система е създадена по този начин, когато е зависима от определени хора, е много трудно да промениш мнението на тези хора за нещо по-добро.

Медиите също са част от играта и също носим някаква вина за състоянието на футбола. Смяташ ли, че те са позитивен играч в тази надпревара?

- Разбира се, вие медиите трябва да отразявате Конгреса на БФС. Да покажете на хората кои хора присъстват на този Конгрес, как протича един Конгрес, как се взимат големите решения за доброто на българския футбол. Вие сте тези, които най-добре можете да покаже на феновете, на тези, които милеят за българския футбол какво се случва, как се процедира, каква е системата на работа. Кои хора най-вече присъстват там. Надявам се, както вие медиите, така обществеността и клубовете ще изискват вие да сте вътре. Да има излъчване, където всеки един фен и човек милеещ за българския футбол ще види какво се случва на един Конгрес на БФС. Така както се случва навсякъде по света. Ако има нещо, което трябва да крият, значи няма да бъдете допуснати.

  Сподели
100