Червенков обвини ЦСКА-София в липса на постоянство


Н. Гавазов

Червенков обвини ЦСКА-София в липса на постоянство

Бившият треньор и футболист на ЦСКА Ангел Червенков даде интервю за “Тема Спорт", в което коментира представянето на "армейците". 

Г-н Червенков, за ЦСКА до зимната пауза предстоят три шампионатни мача и един двубой за купата. Какво да очакваме?

– От ЦСКА винаги се очаква единствено победа. Армейците ще опитат да спечелят и четирите мача, за да посрещнат празниците и да стартират след това подготовка в приповдигнато настроение, което ще позволи на спокойствие да се направят необходимите анализи и да се внесат нужните  корекции за решаващата част от шампионата.

Ще опитат, но дали ще успеят?

– Срещу Етър няма да има проблем. Това е най-лесният мач от тези, които предстоят до края на годината. Срещу Славия ще е трудно, защото Заги знае как да затваря пространствата, а срещу такива съперници ЦСКА изпитва трудности. И идва Лудогорец, където вече проблемът е сериозен. В Разград излязоха от кризата и показват доста стойностни игри напоследък, а в поведението им има настроение, желание, емоция… В крайна сметка, ако ЦСКА иска да спечели титлата, то трябва да побеждава точно в тези мачове. Миналата година бяхме близо, но донякъде закономерно не финиширахме първи, след като не успяхме да победим нито Лудогорец, нито Левски.

След кошмарния старт се постигна постоянство в добрите резултати, но такова липсва в представянето…

– Не бива да спестяваме притеснителните моменти, а не само да отчитаме положителните. Ще дам пример – мача с Крумовград. Да, беше спечелен убедително, но в последните 20 минути. А преди това? Двубоят бе напълно равностоен, дори до 30-ата минута Крумовград имаше известно предимство. С Пирин, Арда и Етър ЦСКА също не беше убедителен. Не влязоха добре в тези мачове. Имаше слабости във всички линии, както и проблем при владеенето на топката. Да, взеха се шест точки, но когато срещу такива отбори герой е вратарят на тима, то червената лампа трябва да светне.

– Проблемът е, когато не виждаме ЦСКА да превъзхожда, а това се случва често. ЦСКА трябва да е доминантен и да си личи кой кой е на терена. Израстването на Християн Петров е очевидно и радващо, но и Кордоба, и Махмутович допускат колебания и не са убедителни. Шакич също е на приливи и отливи и когато е поставен на бека, отливът е сериозен. Другият проблем е, когато се покрие добре Кареасо и се блокират Хайнц и Линдсет, то ЦСКА няма решения. Разнообразието в нападение е плюс, но при схема с ромб в средата трябва да виждаме много по-активни бекове, а това липсва в много моменти.

Срещу Локо Пд ЦСКА вдигна много летвата и се видя, че има потенциал и качество. С оглед на това представяне трябва ли да пишем всеки последвал спад на сметката на треньора?

– Нека не хвърляме всичко върху него, защото от огромно значение е представянето на футболистите. Треньорът е зависим от играчите.

– Срещу Локо Пд ЦСКА игра супер, пресираше, създаде положения, но не бива да се заблуждаваме от един мач. Кадровите проблеми на съперника в тази среща бяха сериозни и оказаха влияние. ЦСКА трябва да играе на ниво в поредица от мачове, а не веднъж в годината.

На кои позиции трябва да се подсили ЦСКА през зимата?

– Категорично на левия бек, а и в полузащитата, където има нужда от малко повече креативност, защото виждаме, че когато Хайнц не е на нужното ниво, няма решения.

Кой е играчът, който ви направи най-силно впечатление през есента?

– За Християн Петров вече казах. Назон вкара решаващи голове. Фаетон реши мача с Пирин. Естрада загатва за голям потенциал. Линдсет и Хайнц са класни играчи…

В рамките на година от този свят след автомобилни катастрофи си отидоха двама треньори, с които вие работихте в ЦСКА – Миодраг Йешич и Ферарио Спасов. С какво ще запомните Феро?

– Светла им памет на двамата. Феро беше изключителен човек, страхотен професионалист, прекрасна личност. Българският футбол загуби много. Благодарен съм, че имах възможност да работя с него. В ЦСКА под негово ръководство успяхме да поставим основата на отбора, който спечели титлата при Йешич и след това постигна забележителни резултати, като победите над Леверкузен и на “Анфийлд". След това работих с Феро в Ловеч. Аз бях старши треньор, а той шеф на школата и благодарение на него бяха създадени играчи като Георги Миланов, Сашо Цветков, Момчил Цветанов, Кирил Десподов, Кристиян Малинов…

  Сподели
85