Първи наказания в МВР след протестите на феновете


Н. Гавазов

Първи наказания в МВР след протестите на феновете

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и началникът на СДВР Любомир Николов излязоха заедно с изявление, в което заклеймиха полицейското насилие във вечерта на мача с Унгария.

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие. Както върху мирни граждани, така и върху полицаи", каза министърът Стоянов. "Всеки, който е упражнил насилие ще бъде разследван и ще понесе отговорност."

От пресконференцията стана ясно, че вече има наказани заради полицейското насилие на протеста срещу БФС миналата седмица.

Директорът на СДВР Любомир Николов съобщи, че веднага след протеста е образувана дисциплинарна проверка с негова заповед.

В рамките на по-малко от 48 часа е установено, че петима служители извършват нарушения.

Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители на реда - един командир на отделение и двама старши полицаи, които са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка, обясни директорът на СДВР.

Установени са и други служители, които евентуално ще понесат отговорност.

"Искам обстоен анализ на всички форми на насилие", заяви от своя страна министър Стоянов и посочи, че е разпоредил ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще.

Според него в нито една европейска държава няма практика след протести, подобни на този в четвъртък, да хвърчи оставката на вътрешния министър.

  Сподели
57