Съдията, който ще ръководи ЦСКА - Левски: Признание е, че ще свиря дербито


FUTBOL-TV

Съдията, който ще ръководи ЦСКА - Левски: Признание е, че ще свиря дербито

Целият съдийски eкип, който ще ръководи мача ЦСКА - Левски в събота, даде днес пресконференция по този повод. Това се случва за първи път, но явно няма да е за последен.

Идеята на председателя на Съдийската комисия на БФС Давид Фернандес Борбалан е да бъдат отворени съдиите за феновете. със сигурност в тази насока предстоят още събития - открита лекция в СУ, а по време на зимния семинар ще има нов медиен ден с участието на 5-6 съдии, както и други инициативи. Задачата им е да променят - до колкото е възможно, отношението към българското съдийство. Всички участници във футболния процес имат възможност да коментират, докато при съдиите този поток е еднопосочен. До момента те не са говорили по въпросите.
Новост е, че за този двубой ВАР-екипът е от трима съдии - Георги Тодоров влиза в него до Георги Кабаков и Ивайло Стоянов. Това се прави по примера на Шампионската лига и се прави за първи път в нашето първенство.

"Давид Фернандес Борбалан следва стриктно инструкциите от УЕФА и се опитва да предаде на всички нас нещата, които УЕФА изисква - как да отсъждаме, как да менажираме ситуациите. Това ни помага да следваме пътеката, начертана от ФИФА и УЕФА. За всеки един съдия е най-голямото признание да свири това дерби", заяви Гидженов, който прави дебюта си в най-популярния двубой в българския футбол.

"В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Аз си следвам стриктно правилата на играта и инструкциите на УЕФА. Спокоен съм и мисля, че ще се справя".

"Въпреки че съм на 32 години и съм най-младия международен съдия у нас, имам опит. Ръководил съм мачове и тук, и в Европа пред пълни стадиони. Не усещам натиск, всеки мой мач е под мониторинг от хора от УЕФА, които следят моето развитие. Аз се стремя във всеки мач да се подобрявам и да давам най-доброто от себе си", каза още пловдивчанинът.

Попитан дали има предпочитан стадион или пък такъв, на който не би искал да ръководи мачове, Гидженов отговори: "За мене всеки един стадион, където ми предстои мач, го приемам по един и същи начин. Стадионите нямат значение, за мене е важно да прилагам правилата на играта и да има феърплей".

След това той трябваше да отговори как приема публикуването на разговора във ВАР-стаичката на реферите от придобилия скандална слава английски мач Тотнъм - Ливърпул. Но и Гидженов, и другите арбитри са на мнение, че инструкциите във Висшата лига на Англия се различават от тези на УЕФА.

"Инструкциите на ФИФА и УЕФА са категорично против публикуване на записи, разговори, интервюта. Английската Висша лига работи по друг начин - те са си преценили, че могат да го направят. Но при нас не се прави".

След това той се спря и на подготовката си за мача в събота, а също така очерта и как би процедирал за показването на картоните. И призна, че съдиите също се подготвят с проблемните футболисти - хората, които биха рушили дисциплината през всичките 90 минути.

"Има зрънца в двата отбора, хора с различно влияние на терена, различно его. Ние с опита ни от терена, от предишни мачове добиваме представа за всеки един футболист и имаме едно на ум. Не се случва преди мач да го предупредим. Преди мача всички от съдийския екип обсъждаме с кои футболисти трябва да бъдем внимателни и можем да имаме проблеми - кой симулира, кой преиграва.

"За картоните всеки един съдия с присъствието си и менажирането преценява кога даден футболист заслужава картон, или пък трябва да получи само забележка", каза още Гидженов. "За да отсъди съдията, той трябва да се е придвижил и да е на правилното място, да има правилния ъгъл. Отделно играта е много динамична, ситуациите се редят една след друга, сменят се много бързо. И понякога човешкото око не може да асимилира ситуации, особено в наказателното поле, където са струпани при статични положения 22 човека, един зад друг. Често се губи ъгъла, има се ситуцации невъзможни да се видят от съдията на терена. Нно всеки един от нас се старае да отсъди и да вземе решение на терена и то да е правилно".

  Сподели
160