Георги Цветков: Иска ми се Левски да спечели, но ЦСКА са в по-добро състояние


FUTBOL-TV

Георги Цветков: Иска ми се Левски да спечели, но ЦСКА са в по-добро състояние

Бившият футболист на Левски Георги Цветков даде интервю пред "Тема Спорт" в навечерието на вечното дерби. Цупето, както е известен сред феновете, сподели очакванията си за двубоя в събота и коментира състоянието на двата отбора преди сблъсъка. Той е начело на сините в мач №1 у нас на 3 ноември 1996 година, когато тимовете завършват при 1:1 на "Армията".

- Г-н Цветков, предстои да се изиграе първото вечно дерби за сезона. Как ви са очакванията ви за двубоя в събота между Левски и ЦСКА- София?

Независимо от моментното състояние на отборите винаги тези мачове са трудно предсказуеми. Дори е имало такива, в които единият влиза в дербито в по-добра форма, но другият побеждава. На мен ми се иска Левски да спечели, но няма как да не отбележим, че в момента ЦСКА -София са в по-добро състояние. Ще бъде интересен и оспорван мач. Категорично не може да се каже кой ще спечели преди началото му.

- От думите ви да разбираме, че сините може да погледнат оптимистично към мача, след като не са смятани за фаворити?
Както казах, в много от мачовете именно това се е получавало. Разбира се, че Левски може да победи и трябва да подходи с голямо самочувствие. Сините показаха много добри игри от началото на сезона и е необходимо да се завърнат към тях. Но лично за мен, а и такива са очакванията ми, предстои много оспорван двубой.

- Какво не стигна на Левски, за да може да вземе нещо от Лудогорец преди седмица?

Направи впечатление, че за разлика от другите отбори, Лудогорец действаха активно в предни позиции и пресираха високо Левски. Това създаде проблеми на сините. Този стил бе използван от столичани в предишните мачове. Явно там бе затруднението, когато се заложи на тактиката, която използва Левски. Трябва да се вземе поука от този мач, иначе сините владееха играта, не създадоха достатъчно опасности пред вратата на Лудогорец, за да се стигне до гол. 

- Какви Ви прави впечатление в работата на Николай Костов от началото на кампанията?
Не сме в кухнята на отбора и отстрани е трудно да кажем как точно върши работата си. Трябва да си вътре, за да знаеш какво се прави по време на тренировките и каква е тактиката за мачовете. Този отбор бе изграден от Станимир Стоилов и Николай Костов за момента поддържа нивото. За мен много малко липсва, за да може Левски да бъде това, което трябва.

- Коя е водещата фигура за Левски?

Не мога да посоча някого конкретно. Във футбола винаги трябва водещото да е отборното Колективът е най-важен и в мачовете от началото на сезона го показаха. Да, мога да посоча Велтон като най-острия играч, както и високото ниво на Краев, но от значение необходимо е да бъде колективът.

- Какво ви прави впечатление в играта на ЦСКА-София в последните двубои, в които постигна пет поредни победи? 

ЦСКА-София започна да играе по-агресивно. Трябва да отбележим, че притежават и добри играчи. Явно им бе необходимо някакво време, за да се докажат, а и смяната на треньора повлия положително на отбора.

- Кои ще са силните звена на двата отбора в предстоящото дерби?

При Левски като че ли водещо е нападението и силната игра по крилата. Трябва да посочим и средата на терена, както и агресията на тима при пресирането на противника в собствената му половина. Не се дава на съперника спокойно да изнася топката. Докато ЦСКА напоследък също засили играта си в атака, която им носи голове. Лошото е, че в двата отбора има много чужденци, но няма как. В такова време живеем, като това се отразява на националния тим и виждаме на какво ниво е.

- Били сте в ролята на треньор в дербито. Може ли да посочите рецепта как трябва да се подходи в такъв специфичен мач?

Зависи от много неща - състоянието на отбора след последните мачове, с какъв състав разполагаш и т.н. Според това избираш тактиката и начина на игра. Кое ще бъде най-доброто за отбора. Разбира се, че можеш да ги промениш в хода на мача, ако не е стартирано в подходящата посока. Вече е по-лесно да получиш пълна информация за противника си - силните и слабите му страни върху, които да наблегнеш.

- Левски ще може ли да спечели титлата още този сезон, след като бе обявена такава цел?

Има много мачове до края на първенството. Сега на Левски му предстоят трудни двубои, както бе този с Лудогорец, а следват с ЦСКА и Черно море. Разликата не е голяма, като сините имат да изиграят и отложена среща. Левски може да стане шампион, но зависи от много неща.

  Сподели
113