Какво става в Пирин?


А. Павлов

Какво става в Пирин?

Със сигурност в момента феновете на Орлетата си задават този въпрос. Вчера техният любим клуб бе изваден от А Група, след като му бе отнет лицензът. Тази неприятна развръзка обаче можеше да се избегне, ако президентът Емил Наков бе отстъпил своя процент от акции на общината. При това Наков имаше две възможности да изпълни този акт, но след като и двата пъти той не се яви на срещата с Общинския съвет на Благоевград, вече нямаше връщане назад и неизбежното се случи.

Ясно е, че проблемите в Пирин не са от вчера и днес. Неяснотата около ситуацията в клуба обаче се оказа доста скъпа. За да придобием по-добра представа за случилото се, ще направим преглед на последните значими събития, случили се на стадион "Христо Ботев".

Нека върнем времето с 12 месеца назад, когато стана ясно, че тогавашният главен акционер Николай Галчев официално ще се оттегли от благоевградския клуб. Галчев взе решение да предаде своя пакет от акции на сдружение, което е съставено от запалянковци на Орлетата. Още тогава се виждаше, че положението на стадион "Христо Ботев" започва да се влошава. Благоевградчани трябваше да преодолеят напускането на Николай Галчев, намирайки нови спонсори за клуба. Управата на Орлетата се опита наистина да се справи с тази задача, но сезонът напредваше, а все още на хоризонта не се появяваха желаещи да инвестират в Пирин.

Това, разбира се, се отрази и върху представянето на тима, който след края на есенния дял се намираше в зоната на изпадащите. Изгледите за силна пролет не бяха никак добри и логично повечето фенове на отбора бяха обхванати от тревога, замисляйки се върху съдбата на своите любимци. И тогава в онзи критичен момент Емил Наков, който през есента почна работа в клуба, успя на практика да спаси отбора и той не само стартира пролетния полусезон в А Група, а дори успя да се спаси от изпадане.

През зимата на стадион "Христо Ботев" акостираха голям брой нови футболисти, сред които изпъкваха имената на бившите орлета Иван Цветков и Крум Бибишков, както и това на Димитър Илиев. Наставникът Костадин Ангелов и неговите момчета успяха да покажат дух и желание за победа, които бяха от решаващо значение в битката за оцеляване. След като благоевградчани съумяха да доведат до успешен край борбата за спасение, дните след края на сезона трябваше вече окончателно да разсеят облаците, които бяха надвиснали над бъдещето на клуба.

И сега вече стигаме до ситуацията с Наков, която определено е доста болезнена за всички, които обичат Пирин. Без съмнение пасивността, която ръководителят прояви, ще бъде осъдена от привържениците на Орлетата, но не бива да забравяме, че и останалите акционери също носят немалка вина за нещастието, което сполетя Пирин. Те така и не се решиха да действат, изчиствайки финансовите задължения на клуба.

В крайна сметка за втори път в последните шест години на Пирин е отнет лицензът, като първия път, когато президент на клуба бе Методи Калъмбов, причината за това бе фалшификация на документи. Така или иначе това не променя нищо в последствията, но е жалко, че групата на майсторите загуби един от своите трационни и най-колоритни членове.

  Сподели
207