Шеф на Арда: Искаме да празнуваме с феновете след мача с Левски


FUTBOL-TV

Шеф на Арда: Искаме да празнуваме с феновете след мача с Левски

"Желанието ни е участие в Европа, с новите играчи се вдигна нивото на тима. Благодарен съм на шефовете, които са плътно зад мен във всеки един момент", заяви спортният директор на Арда Кърджали - Ивайло Петков в интервю за клубния сайт. Той говори за селекцията, за трансфера на Лъчезар Котев в руския Химки, както и за нивото на отбора. Петков разкри, че вече има интерес към новите попълнения в Арда.

- Г-н Петков, отборът на Арда бе доста активен на трансферния пазар през зимната пауза. Приключи ли вече всичко около трансферите в клуба? 
- Да, трансферите в клуба приключиха, още повече, че трансферният прозорец затвори. Вече започваме да работим за следващия трансферен прозорец. Знаем какви футболисти ни трябват в отбора, за да стане конкуренцията още по-добра и действаме напред.

- Знаем, че политиката е да се залага на български футболисти, Арда привлече доказани имена в родния футбол. Лесни ли бяха преговорите, след като успяхте да преборите дори отбор като Левски
- Когато имаш сериозен президент и сериозен инвеститор зад гърба, по-лесно се случват нещата. Винаги съм казвал, че приоритет са българските футболисти и когато има такъв на пазара, ние правим всичко възможно да го привлечем. Смятам да продължим да работим в тази линия, защото това е правилната според мен. Едва, когато няма такъв българин на трансферния пазар, тогава се обръщаме към чужденец, който да е доста класен. Няма да крия, че ние водихме преговори с други български футболисти, които по една или друга причина не се съгласиха да дойдат при нас и отидоха в други клубове. Смятам, че те сега съжаляват за това тяхно решение. Но пак искам да се повторя, че Арда залага и държи да привлича български футболисти.

 
- Доста специалисти коментират, че след тези трансфери, Арда ще играе сериозна роля в първенството. Видяхме и старта на пролетния шампионат - 3 победи от 5 мача. 
- Надявам се с привличането да тези футболисти да сме вдигнали класата на отбора. Но за нашия отбор има един проблем, който и от преди стои, а ние работим за неговото изчистване. Това е, когато играем като гости. Дори и последното гостуване срещу Славия, когато не се получи добър мач. В тази връзка искам да кажа, че целият отбор е глобен за слабото представяне и загубата от Славия. Надявам се това да бъде изчистено много скоро и Арда да бъде основен фактор в първенството.

- Къде виждате Арда в първенството? 
- Няма какво да крием, искаме да играем в Европа. Как ще се случи това, дали през първенството или през Купата на България за нас е без значение. Виждате, че отборите от 4-о до 8-о място са през 3-4 точки разлика и има вариант дори да сме на четвърто място и да играем бараж. Същото важи и за седмо място. Вариантът през Купата на България също е възможен, защото имаме да играем четвъртфинал, който е в един мач и всичко е възможно. Евентуално участие на отбора в Европа първо ще донесе приходи в клуба, а второ - за тези футболисти, които имаме, има голям вариант да бъдат забелязани от чужди отбори.

- Като казахте приходи, Арда осъществи доста сериозен трансфер на Лъчезар Котев в руския Химки. Как се стигна до този трансфер? 
- До този трансфер се стигна благодарение на мои контакти в Русия. Знаете, че съм играл там, както и в Турция. От Химки директно ми се обадиха на мен, понеже търсеха футболист на тази позиция. Нещата после се случиха много бързо, защото, когато имаш добър футболист, трансферите стават много лесно. Имахме запитване и за други футболисти, но специално за Лъчезар Котев много се радвам, че успя да отиде в чужбина, защото той има много потенциал, който може да развие в руското първенство. Искам и друго да вметна относно новите играчи, които привлякохме през зимата. За тях вече има интерес и запитвания от други отбори. Това мен като спортен директор няма как да не ме радва, а и това е показателно за работата, която върша в клуба.

- Имаше ли варианти да бъдат продадени и други футболисти? 
- Да, имаше интерес и към други футболисти, но нашата цел не е да разпродаваме отбора. Целта ни е да надграждаме и да сме конкуренти да т.нар. грандове в България.

- Вие имате цялата спортно-техническа власт, какво обаче в мнението на собствениците и финансовия благодетел за селекцията и трансферите, както входящи, така и изходящи? 
- На този етап имам пълна подкрепа от тях. Това се оправдава с продажбата на футболист, защото до този момент Арда не е продал нито един футболист, с изключение на Деян Лозев преди няколко години в Левски. Тогава аз пак имах роля в този трансфер, защото бях спортен директор в Левски. Така, че в кръга на шегата аз имам участие във всички трансфери на Арда до този момент. Но да се върнем на въпроса за шефовете на Арда, те са плътно до отбора и следят всичко, което се случва. Също така искам да кажа нещо друго. Ние трябва да победим голям отбор. Ето сега в неделя приемаме Левски и това е една идеална възможност да се случи това, което искаме относно големите отбори. При един такъв успех самите футболисти ще придобият самочувствие, което ще им е от много голяма полза.

- Предстои мач с Левски, какво е настроението и какво да очакват феновете? 
- Феновете да очакват пълно себераздаване на футболистите и максимална настройка за победа. Излизаме на 100 процента за победа. Да, Левски е голям отбор, но ние си гоним нашите цели и задачи, и искаме да радваме нашите фенове, които се надявам да напълнят стадиона, и да празнуваме заедно след края на мача.

  Сподели
228