Наско Сираков: Убеден съм, че до 3 години Левски няма да има задължения към държавата


FUTBOL-TV

Наско Сираков: Убеден съм, че до 3 години Левски няма да има задължения към държавата

Левски дължи около 11.8 милиона лева на Националната агенция по приходите (НАП) и от този момент нататък изплащането на тази сума става приоритет номер 1 за българския футболен клуб. Това обявиха на пресконференция на стадион "Георги Аспарухов" клубният президент Наско Сираков и негови колеги от управата.

Сираков заяви, че до този момент Левски се е фокусирал върху спешното изплащане на задължения, които са застрашавали съществуването на клуба.

"Най-важният проблем, разбира се, е НАП. През тези две години и половина се изплатиха много пари (по думи на ръководството - между 3 или 4 милиона - бел. ред.) към бивши треньори, футболисти, фирми и други. За сметка на това, най-потърпевшата институция за жалост беше НАП. Те останаха на опашката, но ако не се бяхме разплатили с всички тези хора и институции, Левски нямаше да го има. От тук нататък приоритет номер 1 на Левски е изчистване на задълженията към държавата. Първата стъпка е дарителската сметка, която открихме", заяви Сираков на пресконференцията на "Георги Аспарухов".

"Искам да изкажа отново огромна благодарност на нашите привърженици, тъй като за 10-12 дни са събрани 188 хиляди лева. Всички тези пари, защото чувам и други подмятания, че едва ли не се пълнела паницата на Сираков, отиват до последната стотинка директно за погасяване на задълженията ни към НАП. Това не е достатъчно и като втора стъпка решихме да емитираме 10% от акциите".

Надзорният съвет на Левски, в който участва и Сираков, взе единодушно решението да вдигне капитала на клуба чрез емисия на нови акции, които са 3 милиона на брой, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева. Целта, според ръководството, е "да се съберат максимално много средства, което е трудно постижимо". Сираков уточни, че интерес към акциите има както от физически, така и от юридически лица.

"Убеден съм, че до две или три години Левски няма да има задължения към държавата. Не искам да звуча твърде уверен, но вярвам, че това може да се случи и по-бързо. Всяка една стъпка се прави с насоченост към държавата. Трябва задължително да изчистим бизнес репутацията ни като клуб, тъй като тя бе смазвана за повече от 12 години", каза още Сираков.

"За да продължи Левски да изчиства това, което наследихме, трябва правилно корпоративно управление. Сам никой не може да свърши работата. Левски в момента е в много по-добро състояние от спортно-техническа гледна точка. Миналата година по това време нямаше интерес към нито един наш играч. Тази година това се промени драстично, въпреки че чувам какви ли не бомбастични слухове, че съм отказал 6 милиона лева. Такива предложения не са идвали.

"Истината обаче е, че цената на нашите футболисти се вдигна тройно или четворно. Това е най-сериозният капитал на всеки футболен клуб. От тази гледна точка не можем да бъдем недоволни, а напротив. Още веднъж обаче заявявам категорично - няма да продам нито един футболист, ако офертата е неприемлива за мен или за старши треньора Станимир Стоилов. Тези решения взимам винаги с негово съгласие".

До скоро ръководството на Левски се надяваше друг да се заеме с почти непосилната задача да чисти огромните дългове - компанията "Спортс Репъблик" и бизнесменът Драган Шолак. След като сделката за придобиване на акциите на "сините" пропадна, клубът ще трябва сам да покрива задълженията, които натрупа през последното десетилетие.

"Няма какво повече да кажа за провала на тази сделка от това, което каза г-н Драган Шолак, а и не знам повече. Лошото за Левски е, че не се случи. Това ни накара да осмислим много неща и да си дадем сметка, че трябва да станем значително по-атрактивни като клуб, за да се появят нови инвеститори. Моето лично мнение е, че Левски в следващите две или три години трябва да стане по-апетитен като клуб за такива хора", каза Сираков.

Членът на Надзорния съвет на клуба Венцислав Димитров обясни, че споразумението на Левски с НАП, според което клубът трябва да изплаща месечно по 143 хиляди лева от общия дълг, е краткосрочно. В следващите месеци "сините" ще плащат по 30% от приходите, а след края на ревизия от агенцията, която може да продължи половин година, ще бъде подписан нов договор.

"Първата стъпка я направихме преди 20 дни. Имахме срещи с НАП. Те предложиха няколко варианта и в крайна сметка се стигна до споразумението 30% от приходите да отиват за погасяваме на дълговете към НАП. За мен това бе най-доброто споразумение към дадения момент", каза Димитров.

"Има обаче законови ограничения, които трябва да се спазват. Левски имаше споразумение да плаща 143 хиляди лева на месец. То изтече. За да се сключи ново споразумение, НАП трябва да извърши ревизия. Законът позволява да се удължи максималният срок на предишното споразумение, защото ревизията е нещо, което изисква време. Може би пет, може би шест месеца. След това ще се договорим колко пари трябва да се плащат всеки месец.

"Приоритет на плащанията на Левски трябва да стане НАП. Предприемаме стъпки като тази, за която си говорим днес - увеличаване на капитала. Целта е да намаляваме дълга към НАП, за да стане той по-малък и управляем. В интерес на държава е да си събере парите. Когато ние правим стъпки, когато към НАП отиват пари и когато се плащат текущите задължения, те нямат никакъв интерес да не сключат ново дългосрочно споразумение".

Сираков съобщи още, че във вторник ще има нова пресконференция, на която ще бъдат обявени подробности за дълговете, техните размери и как точно са били натрупани. На срещата с медиите ще присъства и Станимир Стоилов. Президентът на Левски също така е сигурен, че "сините" няма да имат проблем с взимането на лиценз за новия сезон вefbet Лига.

  Сподели
155