Кметът на Пловдив с любопитни думи за стадиона на Ботев


FUTBOL-TV

Кметът на Пловдив с любопитни думи за стадиона на Ботев

Кметът на Пловдив Здравко Димитров призова феновете на Ботев Пловдив за толерантност относно строителството на стадион "Христо Ботев" и обяви, че ще предложи за гласуване в общинския съвет да бъдат отпуснати допълнителни 22,5 милиона лева, необходими за цялостното завършване на съоръжението. В сряда Димитров се срещна със строителя на спортното съоръжение, за да обсъди вариантите за завършването на проекта. Градоначалникът настоя да бъде напълно завършена козирката и фасадата на стадиона.

"Ще вкарам предложение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде подсигурен необходимият ресурс, който ще се разплаща в няколко бюджетни години. Успяхме да договорим със строителя да не изисква лихва за отложените плащания", съобщи Димитров.

Към настоящия момент има осигурени 36 милиона лева за строителството на стадион "Христо Ботев", от които 25 милиона лева са отпуснати от държавата и 11 милиона лева, които бяха дадени от Община Пловдив след тегленето на заем. Крайната сума за завършването на стадиона е 58,5 милиона лева или необходими са още 22,5 милиона. Кметът съобщи, че ще предложи на съветниците да одобрят тази сума, необходима за довършване на целия проект, разпределена в три бюджетни години.

"Същевременно няма да спираме да търсим други източници на финансиране и да представяме казуса пред държавните институции. Призовавам феновете за толерантност и сътрудничество. Всички сме нетърпеливи да видим стадиона завършен, но излишното напрежение забавя и пречи на работата", допълни Димитров.

Към момента за стадион "Христо Ботев" са изплатени близо 29 милиона лева, за подготвителни дейности, вертикална планировка, конструкции, архитектура, стоманена покривна конструкция, ВиК, ОВК, електроинсталация, дограми и врати.

Необходимите средства за довършване на етап 1 и въвеждане на стадиона в експлоатация са 12 милиона лева, от които 7 милиона са налични. За довършването на цялостната козирка и фасада, които са залегнали в етап 2 са нужни още 18 милиона лева. Така съоръжението ще е напълно готово не само да се въведе в експлоатация, но да приема и международни мачове.

Както е известно, в сряда (1 февруари) от 18:00 часа феновете на Ботев (Пловдив) излизат на протест заради неяснотите около завършването на строителството на спортното съоръжение.

  Сподели
373