ЦСКА-София трябва да внесе 28.5 милиона за "Армията"


Н. Гавазов

ЦСКА-София трябва да внесе 28.5 милиона за

28 498 000 лв. е сумата, която ЦСКА-София трябва да осигури като парична вноска за формирането на капитала на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД. Това е новата оценка на държавния имот в Борисовата градина в столицата, където футболният клуб има намерение да строи нов стадион на мястото на "Българска армия".

Проектът трябва да бъде изпълнен в партньорство със стопанисващата държавна фирма "Сердика спортни имоти" ЕАД, чрез която министерството на младежта и спорта (ММС) ще участва с апортна вноска като равноправен собственик в бъдещото смесено дружество. Предстои изборът на представители на ММС, които ще влязат в Борда на директорите при учредяването на партньорството с клуба на Гриша Ганчев.

Напомняме, че решението за създаване на "Спортни имоти Българска армия" АД бе взето през октомври 2019 г. от правителството на Бойко Борисов. През април 2020 г. имотът в Борисовата градина бе оценен на 32 274 900 лв., но сумата не се хареса на "ЦСКА-София" и по настояване на клуба бе извършена нова оценка, която само три месеца по-късно - през юли 2020 г., занижи стойността до 23 310 700 лв.

След като и тази сума не беше осигурена от "червените", постепенно идеята за съдружие с държавата отшумя, а през пролетта на миналата година дори се заговори, че тя е отпаднала като възможност. Така твърдеше тогавашният министър на младежта и спорта Радостин Василев, който обяви, че е замислен нов модел - учредяване на срочно вещно право на футболния клуб върху имота.

След поредната смяна на властта обаче стана ясно, че и в тази посока не са предприети никакви конкретни стъпки, поради което в началото на декември ММС и "ЦСКА-София" сключиха меморандум за създаване на чаканото повече от 3 години съвместно дружество. За да бъде завършено учредяването му, от клуба трябва да внесат въпросните 28 498 000 лв. по фирмената сметка за формиране на капитала.

  Сподели
290