Феновете на Ботев Пловдив: Лъжат ни! Вероятно ще излезем на протест


FUTBOL-TV

Феновете на Ботев Пловдив: Лъжат ни! Вероятно ще излезем на протест

Сдружение "ПФК Ботев", Клубът на привържениците на Ботев (Пловдив) и обединени фракции "Бултрас" дадоха обща пресконференция във връзка със строителството на стадион "Христо Ботев“. Брифингът бе на тема "Лъжите за Колежа“ и на него присъстваха Борис Гиздаков, председател на Сдружение "ПФК Ботев", Михаил Манолов, председател на Клуба на привържениците на Ботев (Пловдив), както и Живко Стамболиев, председател на обединени фракции "Бултрас".

Те обявиха, че след промяна на проекта от страна на община Пловдив при завършване на първи етап от строителството на стадиона ще бъдат въведени в експлоатация само сектор "А“ и сектор "В“. Привържениците признаха, че обмислят да излязат на протест, тъй като това е "единственият им инструмент да привлекат общественото внимание“. По рано днес се състоя отворена среща на феновете на "жълто-черните“, на която присъстваха народни представители, общински съветници на Пловдив, както и собственикът на фирмата-изпълнител за строителството на стадион "Христо Ботев“ – Илиян Филипов. 

Феновете очертаха четири конкретни цели, които ще преследват за цялостно и качествено завършва на стадиона и представиха конкретни факти за неправомерно усвоени средства за "Колежа", като подкрепиха твърденията си за некачествено изпълнение на строителството на обекта със серия от снимки, които са направени по време на инспекция на съоръжението заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

"Десет години, след като Ботев изигра последния си мач на своя дом – "Колежа", ние, феновете на Ботев, сме изправени пред поредното предизвикателство, свързано със стадиона ни - опити за лъжи, наглост и вероятни злоупотреби с обществени средства. Срещнахме подкрепа и от страна на клуба в лицето на прокуриста Асен Караславов, който обяви, че клубът не е съгласен да влезе да играе на стадион с въведени в експлоатация само два сектора. 

Целите пред "жълто-черната“ общественост са четири. На първо място, с отпуснатите средства в размер на 37 милиона лева да бъде изграден цял стадион с козирка и с лиценз за мачове от Първа лига. Това е напълно постижима задача, според проектите и количествените сметки, но не и според количествено-стойностната сметка, която ние нямаме. Според нас, с разумно разходване тези средства трябва да стигнат. Не приемаме позицията на възложител и изпълнител, че тези пари не са достатъчни. Въпреки обещанията да получим всички количествено-стойностни сметки, тези документи се крият от нас. Въпреки допълнителните 12 милиона лева, отпуснати за стадиона от Община Пловдив, се налага мнението, че те няма да стигнат за цялостното завършване на съоръжението. Настояваме тези средства да бъдат възложени за цялостното изграждане на козирката на "Колежа“, започна Стамболиев.

"Втората цел е качествено изпълнение на строителството на стадиона. Очевидна е липсата на контрол по отношение на качеството на строителното-монтажните работи. Оставаме с впечатлението, че строителят също не е наясно как точно да си свърши работата. Настояваме община Пловдив да задължи строителя за собствена сметка да отстрани нередностите и да приведе съоръжението във вид, който няма да застрашава здравето на зрителите“, допълни председателят на обединени фракции "Бултрас“. 

"Третата цел е прозрачност от страна на община Пловдив във връзка със завършване на строителството на стадиона. Настояваме в кратки срокове общината да предостави всички документи и да каже в какви срокове ще се завърши стадионът, като се предостави график за работа за довършване на съоръжението. Четвърта цел - общината да осигури средства за цялостното завършването на стадиона. 53 милиона лева за цялостно завършване, а до момента има осигурени само 37 милиона. На този етап няма как съоръжението да получи категория "4" на УЕФА. Настояваме в кратки срокове общината да обяви как възнамерява да осигури средствата за довършване на обществената поръчка. Този стадион е от национално значение и на него могат да се провеждат множество мероприятия", каза още Стамболиев.

"Ще обмислим да излезем на протест и вероятно това ще се случи. Ние няма друг инструмент, с който да привлечем общественото внимание. Обмисляли сме да подадем сигнал в прокуратурата, но това не е нашата цел, а целта ни е един обект от национално значение да бъде завършен и да радва феновете поколения наред“, завърши Живко Стамболиев. 

Феновете сравниха цените на актуваните материали за строителството на стадион "Христо Ботев“ и стадион "Локомотив“, но отказаха да дадат конкретни числа за надактувани средства, тъй като не разполагат с цялостната документация за строителството на "Колежа“. 

"Два пъти сме пускали заявление по Закона за достъп до обществена информация, в които сме поискали няколко групи документи. Три от тях ни бяха предоставени, но подробните КСС-та, въз основа на които се извършва плащането от възложителя към изпълнителя, не ни бяха предоставени. Тази информацията е много важна, за да разберем защо допълнителните 12 милиона лева, които бяха гласувани и изтеглени като кредит от общината и бяха насочени целево за козирката, няма да стигнат за цялостна покривна конструкция, въпреки че цената на стоманата спада“ коментира председателят на Сдружение "ПФК Ботев“ Борис Гиздаков. 

"Справедливостта изисква да кажем, че участниците в строителството са четирима. В тази връзка, по доклад на проектанта от 51 части на проекта, 29 не са били изготвени или не са били актуални, което е близо 60%. Твърде вероятно, към настоящия момент не всички части на проекта да са представени. Изправени сме пред абсурдна ситуация, че срокът на договора по обществена поръчка изтече този месец и първият етап е почти завършен преди да бъде готов проекта на строежа. Очевидно е, че строителството се извършва без наличието на календарно планиране. Нашите наблюдения показват, че в нито един момент не е имало яснота кога, как, кой и какво ще изпълнява. Всичко се прави на парче и ден за ден. Това в някаква степен е свързано със сбърканата стратегия на общината със завършването на строежа. За тях етапите са кога какви пари ще изхарчат и затова тръгват по обратния ред, без никаква конкретна крайна цел, която да оправдае харченето на тези пари. В тази връзка, по строителни книжа издадена е заповед, която към днешна дата показва, че първи етап трябва да включва въвеждането в експлоатация само на сектор "А“ и сектор "В“. Парадокс – поръчваме седалки за целия стадион и искаме покривна конструкция на целия стадион, но съгласно документите в общината, ще могат да се ползват само сектор "А“ и сектор "В“, а другите два сектора ще стоят празни. Общината е вдигнала ръце и изобщо не се занимава със строителството на стадиона", допълни Гиздаков.

"Във връзка с цялостната козирка – това не е каприз на феновете. Това е най-естественият завършек на първия етап от строителството за стадиона. Освен това, при констатираните стотици пукнатини в конструкцията по трибуните, изпълнението на цялостен покрив в някаква степен ще защити тази конструкция. Трябва да се вземат мерки, защото считаме, че Пловдив не заслужава да има втори паметник на глупостта и некадърността като стадион "Пловдив“. Ако сега не се вземат своевременни мерки, с които да се преведат в ред строителните книжа и да се оправят дефектите, където е възможно, ние отиваме в посока, която пловдивчани не заслужават", завърши Борис Гиздаков. 

  Сподели
278