Бербатов: Смяната на един треньор с друг не е решение, а само прах в очите


FUTBOL-TV

Бербатов: Смяната на един треньор с друг не е решение, а само прах в очите

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов и неговият екип излязоха с позиция часове преди двубоя на "лъвовете" с Гибралтар от Лигата на нациите. Те описват някои промени, които, според тях, трябва да бъдат наложени, за да тръгне националният ни отбор в правилна посока.

Ето какво написаха от "Р-Еволюцията е тук":

"За 17 години БФС смени 15 треньори на националния отбор! Сега имаме нов треньор, чужденец, на когото се надяваме да възроди националния отбор!

Дали смяната на един треньор с друг ще реши проблемите на националния ни отбор?

Отговорът според нас е категорично "не"!

Всъщност истината е, че при докарването до това състояние няма никакво значение дали треньорът е българин или чужденец - единствената разлика между това националния отбор да бъде воден от българин или чужденец е, че на чуждестранния треньор заплатата ще бъде в пъти по-висока, но реално нищо няма да бъде променено във футболен аспект.

Причината обаче не е в това, че няма специалисти, напротив. Има доказали се като успешни треньори, както мнозина български, така и чуждестранни специалисти.

Проблемът на националния отбор не се крие в треньорите и смяната на един треньор с друг няма да го реши, независимо дали треньорът е българин или чужденец!

Отговорът на въпроса "Как ще решим проблемите на националния отбор" не е еднозначен, той е многопластов....

ДЮШ - всъщност всичко трябва да започне от там! Търсенето на решения за проблемите в ДЮШ не присъства като цел в идеите на управление на БФС, а именно там, при децата, започва всичко!

Децата са тези, върху които трябва да се фокусираме, като всички ние трябва да сме наясно, че българският футбол е изпаднал в колапс и ще са необходими години, за да започнем да достигаме водещите нации. Но трябва да започнем от децата - програми, стратегии, бази, държавно финансиране, обучения и квалификации на треньорите, иновации, модернизация....

Аматьорският футбол - от години БФС нехае за аматьорите.

Моментите, в които футболният съюз търси контакт с аматьорстките клубове, са моментите преди Конгрес.

⁃ Липсва търсене на обратна връзка от БФС за проблемите на аматьорите.

⁃ Липсват програми за подпомагане и развитие на аматьорския футбол.

⁃ Липсва финансово подпомагане.

Има стотици примери във водещите във футболно естество държави, в които аматьор стига до националния отбор на дадена страна. Джейми Варди е прекрасен пример за това. Преди години в България също имахме пример пред очите си - Бисер Иванов, човек, тръгнал от аматьорски клуб, и стигнал до Левски и националния отбор.

Футболът е система, верига, свързваща деца-аматьори-професионалисти, затова е важно да развиваме аматьосркия футбол и да го подпомагаме.

Държавата - държавата не присъства по никакъв начин в подпомагането на футбола в България, всъщност през последните 15 години никой не е потърсил държавата за помощ. За 15 години никой управленец в БФС не изготви програма, стратегия, концепция за развитие на футбола и НЕ направи най-малкото усилие, за да покаже проблемите на футбола и да поиска средства от държавата!

Няма страна в световен мащаб, чийто футбол да се развива, и държавата да няма пряко участие и да не помага!

Промяна в структурата на управление на БФС - футболният съюз е управленския орган, ръководещ футбола в България. След като за 17 години БФС не успя нито веднъж да класира националния отбор за голямо състезание, е редно футболната ни централа да обърне внимание на управленската си структура!

В редовете по-горе описахме част от най-важните промени, които трябва спешно да бъдат наложени, но, за да тръгнем в правилната посока и един ден националният отбор пак да бъде фактор, със сигурност ще трябва да променим още много неща...

Младен Кръстаич е поредният треньор към когото ще възлагаме надежди, че ще преобрази националния отбор, за съжаление, истината е, че смяната на един треньор с друг не е решение, а само прах в очите на милеещите за българския футбол...

Пожелаваме успех на българските момчета в предстоящите мачове на националния отбор!"

  Сподели
222