Ангел Червенков: Шампионът е ясен, битката ще е за местата под него


FUTBOL-TV

Ангел Червенков: Шампионът е ясен, битката ще е за местата под него

Бившият футболист и треньор в ЦСКА Ангел Червенков не скри разочарованието си от загубата на ЦСКА в дербито с Левски. Той бе категоричен, че при “червените" не се вижда надграждане. Ето как коментира Червенков пред "Тема Спорт" ситуацията на "Българска армия".

Г-н Червенков, футболистите или Саша Илич носят по-голяма вина за загубата от Левски? 

- Отговорът е комплексен. И вината не може да бъде разделена, а споделена. Имаше един треньор, който казваше: "Ние ги подготвяме физически, тактически, психически, технически, но на терена играят те и ние зависим от тяхното представяне". За жалост, срещу Левски ЦСКА бе напълно надигран и отстъпваше във всяко едно отношение. Поради тази причина вината трябва да се търси във всеки един. 

Вие също сте имали тежки моменти в кариерата. Как се излиза от подобна ситуация? 

- Зависи от психиката на човека. Това е въпрос на манталитет и желание. Нещата опират до мотивация, но и до възможности, защото не е само този мач, в който ЦСКА не играе добре. В началото на своя престой на "Армията" Саша Илич обеща, че отборът ще играе офанзивно, но... в същото време излиза срещу Левски с шестима подчертано дефанзивни играчи и без идея как да притисне и надиграе съперника. Как да очакваме, че Вион ще придаде нещо креативно. Той може само шпагати и фалове да прави. Момчето тича много, бори се и толкова. Нещо е много объркано. В ЦСКА нивото и критериите трябва да са други. В Левски играят в същата постройка, но вижте им вътрешните халфове. Може ли да сравняваме креативността на Филип Кръстев и Георги Миланов с тази на Вион и Юга, а понякога и Жеферсон. 

От началото на сезона ЦСКА изигра вече 15 мача, кой футболист ви прави най-силно впечатление и кой ви разочарова? 

- Всички, които симпатизират на ЦСКА, трябва да се молят Юрген Матей да е здрав. Ако той не играе, тогава проблемите ще станат още по-дълбоки и хаосът пълен. Линдсет също е добро попадение. И приключвам дотук с този въпрос. 

Къде виждате най-сериозните проблеми в състава и играта на ЦСКА? 

- Не са един и два. Макар защитата да не е допуснала голям брой голове, то тя не е стабилна. Трудно изнасят топката. В атака няма креативност и идеи. Съжалявам много за Иван Турицов, който играе със сърце, хъс, желание и агресия, но има много какво да се желае от спортно-техническа и тактическа гледна точка, а това, че нервите му срещу Левски не издържаха, не говори добре. 

Да разбирам, че не можем да говорим за надграждане, въпреки големия брой нови и напуснали футболисти? 

- Много хубаво е, че Вилдсхут го няма. За жалост, този, който най-често играе на неговия пост, също разочарова. Лазар Туфегджич пристигна с огромни очаквания, но до момента не оправдава доверието. Да, това не му е обичайната позиция, но левият фланг дава огромни възможности. Той може да навлиза навътре, да потърси позиция за стрелба, да отвори пространство за левия бек, но всичко това е въпрос на треньорски указания. На този етап не виждам някой от новите да превъзхожда предшественика си. Бамба и Назон няма смисъл да ги коментираме, защото най-красноречиво за играта на централния нападател говорят головете му. 

След паузата за националните отбори на ЦСКА предстоят в рамките на около три седмици визита на Лудогорец и два мача в Пловдив - с Локо и Ботев... Какво очаквате от тези мачове? 

- Ще бъде много тежко, но истината е, че ЦСКА не може да отпадне от борбата за първото място, защото такава на практика няма. Шампионът е ясен, а битката е за местата след това и за излаз в Европа. Просто качеството струва пари, а е и въпрос на правилна преценка, каквото доказателство даде Левски. В тази насока всички в България трябва да се равняват по Методи Томанов. ЦСКА превъзхожда Лудогорец само по един показател - публиката, но за съжаление, и феновете се отдръпнаха в голямата си част.

  Сподели
156