Лечева дава всички договори на Руди Гела на прокурор


Н. Гавазов

 Лечева дава всички договори на Руди Гела на прокурор

Всички договори от последните дни на предишното управление на спортното министерство, свързани с финансови разходи, ще бъдат дадени на прокуратурата. Това заяви в студиото на "Денят започва"  по БНТ служебният министър Весела Лечева. Тя даде за пример договор за скъпия софтуер на Националната спортна база и договора за 1 млн. лева на Спортния тотализатор.

"Това, което през последните дни и седмици се опитват да наложат, че Нацоналната спортна база едва ли не работи на тефтер и че няма дигитализиране на всички процеси, това е меко казано е лъжа. Това беше един изключително скъпо струващ софтуерен продукт. Абсолютно ненужен за размерите, капацитета и потенциала на дружествата. Аз тука мога да кажа, че самият факт, че собственикът на фирмата поиска да бъде разтрогнат този договор показва за начина, по който е бил проведена цялата процедура, за стойността на продукта", заяви Весела Лечева - служебен министър на спорта.

Лечева уточни, че по отношение на разходите в последните дни преди да предадат властта, предишното управление в Спортния тотализатор и всички договори, разписани в Националната спортна база, всичко това ще бъде предоставено на прокуратурата.

Тя отново повтори своето намерение  за сериозни кадрови решения в началото на управлението й като служебен министър. Според нея, на база направените проверки, има незаконни действия от страна на предишното ръководство, но има и неморални действия.

"Трябва да подсигурим спокойствие на федерациите, за да гледат в дългосрочен период – до следващите олимпийски игри. Мога да кажа, че голяма част от множеството федерации страдат от дефицит на средства по отношение на оборудването. Трябва да се водим къде върви спортът в Европа и в целия свят, кои са най-новите нововъдедения, така че нашите федерации да са на равна основа с техните съперници. Трябва да се направи рязка промяна. Създаде се легенда, че някои от федерациите си позволяват да присвояват средства, и това ескалира в предното управление. Предизвикваха се непрекъснати проверки.

Контролът е съизмерим с успехите – има ли успехи, това значи, че федерацията работи. Бях на Белмекен, никой не знаеше, че отивам, видях да тренират близо 30 души от биатлона, което показва, че тази федерация например работи. Тя беше ощетена с доста сериозна сума от бюджета за тази година, което веднага дава несигурност как ще приключат състезателите годината.

Ще кажа нещо по повод домакинствата – в цял свят те подпомагат икономиката. Тук забелязваме бегли наченки на ползите от тях, и един футболен форум би донесъл изключително много.

Бих казала, че държавата отдели доста средства по отношение на големи спортни обекти – "Арена Армеец", "Колодрума", залата в Русе, залата в Бургас. Националният стадион е красив, но морално остарял – трябва да има нов, но е въпрос на диалог", заяви Лечева.

  Сподели
337