Лечева дава Руди Гела на прокуратурата


Н. Гавазов

Лечева дава Руди Гела на прокуратурата

Служебният спортен министър Весела Лечева съобщи в предаването "Тази сутрин" по btv, че ще сезира прокуратурата за действията на Радостин Василев като министър от провалилия се кабинет "Петков".

Според Лечева, близо 5 млн. лв. са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на министерството на младежта и спорта по време на управлението на Василев, който е по-известен с прякора Руди Гела и стана популярен сред спортната общественост като първият частен министър заради близостта си със собственика на ЦСКА-София Гриша Ганчев и за откритото лобиране за клуба от "Армията".

"Наем на зала за обучителен модул за два дни - по 6800 лв. на ден, предвидени са 13 600 лв. Ще попитам търновци да ми посочат една зала, в която се правят семинари за такава цена. За дискусионен модел - за един ден 7400 лв. Сами разбирате, че това не е сериозно. Подписът е на г-н Василев - за Велико Търново общата сума за предвидения концерт е 86 000 лв., като възнаграждението за водещия е 5000 лв.", заяви Лечева.

Тя добави, че е изискала данни от всички организации за всички събития по разчетените планове. И разкри, че неочаквано една от организациите сама обявила, че отказва от своя договор и е готова да върне получените пари от бюджета на ММС.

"Това говори за изключително неправилно разходване на средства по младежките програми. Близо 1 400 000 лв. ще бъдат върнати на министерството. Очаква се в действителност да се променят правилата, така че средствата да се харчат прозрачно и да отидат при младите хора. Тези 38 договора са подписани от Радостин Василев, в рамките на близо 5 млн. лв. Ще сигнализирам прокуратурата в момент, в който съм готова с всички проверки, така че да ги предоставя на съответните органи, в рамките на моя мандат", добави министърът.

По-рано стана известно, че това е сдружението "Младежка радост".

Лечева коментира и скандала с подписания от Василев договор в последния ден от мандата му за закупуване на софтуер на стойност 1.7 милиона лева за държавното дружество "Национална спортна база".

"Тези средства и този софтуерен продукт не са били заложени в бизнес програмата, която трябва да бъде утвърдена от министъра. Този разход е тежък за възможностите на дружеството. 1,7 млн. лева за софтуерен продукт, който е качествен, но той може да се имплементира в големи производствени процеси или предприятия с хиляди абонати като "Топлофикация“. "Националната спортна база“ се занимава с управление на спортни обекти и съоръжения, предоставя услуги към спортни организации и настанявания – могат да се използват по-евтини програми. Говорихме със собственика на фирмата и парите ще бъдат върнати“, съобщи Лечева.

Напомняме, че по-рано стана известно, че конкурс или процедура не е проведена, а плащането на по-голяма част от сумата е станало чрез ръчно попълнение платежни нареждания, което е в разрез с утвърдената практика. Любопитното е, че сумата надхвърля размера на което и да е еднократно плащане по сключени договори от НСБ през последните години.

  Сподели
427