Кръв се ля на Разпети петък в Кърджали (видео)


Н. Гавазов

Кръв се ля на Разпети петък в Кърджали (видео)

На Разпети петък, кръв се ля по време на срещата от 30 кръг на Югоизточната „В" група между отборите на Арда Кърджали и Ботев Пловдив. Феновете на най-популярния спорт в града на Перперикон бяха дошли на стадион „Дружба" с надеждата да станат свидетели на истински футболен спектакъл, какъвто се очертаваше двубоя, но за тяхно огромно разочарование, освен горчивината от загубата, те станаха свидетели на батални сцени и истински вандализъм от страна на бултрасите на гостуващия отбор.

Пловдивчани са лидери в класирането и преди двубоя имаха 28 победи и само едно равенство от 29 изиграни мача, но домакините, които през първата част на сезона бяха единственият отбор в групата, който изпоти „канарчетата" в Пловдив, бяха амбицирани да нанесат първа загуба на фаворита. Това доведе на централния стадион в Кърджали около 5 000 местни фенове, които се превърнаха в 12-я играч за своите любимци и подкрепяха до последно „сините", които през второто полувреме натикаха противника си в собственото му наказателно поле, но въпреки положените усилия успяха да отбележат само един гол. Допълнително напрежение създаде главния арбитър в мача Владимир Овчаров от Смолян, който с противоречивите си отсъждания изнерви допълнително играта. Още при първия гол на ботевци той не маркира нарушение в нападение, а върха на безумието му бе подминатата в 53-та минута дузпа в полза на домакините - нещо, което признаха след срещата и феновете на гостите.

Футболните достойнства на срещата обаче бяха изместени от бруталното поведение на феновете на Ботев - преди, по време и след срещата. Репортер на FUTBOL - TV и местният вестник „Нов живот"стана свидетел, как групичка от няколко привърженика на „жълто-черните" атакуваха хранителен магазин в центъра на града. Един от ултрасите се опита да изнесе със себе си няколко бутилки бира от магазина, преминавайки през момичетата на касата, докато в същото време друг ултрас бе притиснал до стената служителка от обекта.

„Не разбрах какво се случи. Удари ме силно, след което ме притисна до стената и аз не успях да направя нищо. Н е мога да повярвам, че това се случва с мен", заяви за репортер на FUTBOL TV и «Нов живот» служителката С.

В същото време, друг фен се опитваше да натъпче джобовете си с ядки, но бе подгонен от други служители в обекта. Очевидно бе, че ултрасите бяха употребили солидно количество алкохол и други упойващи вещества и действията им бяха неконтролируеми. За щастие на момичета в магазина, появата на служители от местната полиция и докараната от Пловдив жандармерия прогони натрапниците.

Друга група фенове на Ботев, на около 100 метра от охраняващите полицаи нападна две момичета, като едното успя да избяга, но другото бе подложено на истинска гавра, цинични обиди и неприлични предложения, унизяващо човешкото достойнство. На въпрос на репортер на FUTBOL TV и «Нов живот» към фен с прякор Супермарио, защо се държат по този начин и какво провокира това им държание, въпросният запалянко заяви: „Защото тук живеят турци".

Грозните сцени продължиха и по време на самия мач, когато още преди началото на двубоя охраняващите полицаи бяха обиждани, а по тях летяха камъни и подръчни материали. В самото начало на срещата служител на реда бе замерен с бомбичка и само предпазната му каска предотврати трагедия. Полицаят получи аркада и бе откаран в местната болница без опасност за живота си. Развилнелите се фенове на Ботев започнаха да обиждат местната публика, която с нищо не провокира изстъпленията и с досегашните си действия е показала, че е една от най-толерантните и за пример в групата.

Чест прави на президента на пловдивския клуб Марин Бакалов, че на няколко пъти отиде сред феновете на своя отбор и се опита да ги усмири, но безуспешно. На полувремето екцесиите продължиха с пълна сила им посредством бомбички, димки и камъни част от местната публика бе прогонена от северния сектор и централната трибуна и само успешната намеса на полицията предотврати пряк сблъсък между привържениците на отборите.

След мача, ултрасите на Ботев продължиха да безчинстват, стигна се и до сбивания извън стадиона, при които пострадаха фенове, един от които бе откаран в болницата. 26-годишен полицай е ударен с камък по лицето, 42-годишен е получил удар също с камък в главата.

На въпрос на репортер на FUTBOL TV и "Нов живот" към един от лидерите на агитката на Ботев, който се представи като Велизар и носеше фланелка със същото име и с номер 9, с какво местната публика предизвика баталните сцени и защо се отправят обиди на етническа основа, запалянкото стана агресивен и започна да заплашва, обвинявайки полицията за главен виновник за безредиците. В същото време, друг фен заяви, че е нямало обиди на етническа основа, защото в Кърджали „наистина живеели турци и цигани" и нямало причина да се обиждаме.

Полицията постепенно успя да укроти най-агресивната част от агитката на Ботев и да намали по този начин напрежението и около час и половина след последния съдийски сигнал и последния автобус с феновете от Пловдив потегли за Града под тепетата. 

Остават обаче няколко въпроса.

1. Колко нарушители на обществения ред бяха арестувани?
2. Ще бъдат ли иззети записващите камери от хранителния обект и ще разследва ли полицията действията на нарушителите на закона, които посред бял ден се опитаха да извършат грабеж?
3. Има ли кой да сезира Комисията за защита от дискриминация за случилото се на стадион „Дружба"?
4. Какви мерки ще вземат контролните органи от родния футбол по отношение на Ботев и неговите фенове?

Снимка: в-к "Нов живот"

  Сподели
79