Министър Руди ще дава лиценза на автомобилизма на бащата на съветник на Петков


Н. Гавазов

Министър Руди ще дава лиценза на автомобилизма на бащата на съветник на Петков

Автомобилният спорт остана без федерация. Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., с която ММС отнема безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност “Автомобилна федерация на България".

Това обявиха от Министерството на младежта и спорта. Василев се позовава на чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта – "неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз“.

Очакванията са съвсем скоро лицензът да отиде в други ръце – старата Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), чийто президент беше бащата на съветник на премиера Кирил Петков.

БФАС остана без лиценз след решение на съда през 2019 г. Това обаче беше преди Димитър Илиев – син на президента ѝ Владимир Илиев, да стане съветник в Министерски съвет.

Въпреки съдебното решение, юристът Радостин Василев публично заяви преди месеци, че вземането на лиценза е било неправомерно. 

Напомняме, че благодарение на министър Руди, страната ни за първи път в историята няма да участва на Световно първенство по вдигане на тежести за младежи. Биатлонистите месеци наред са без заплати, а федерациите четвърти месец са без финансиране, като в същото време продължават да отпадат от календара състезания и спортни мероприятия. Според спортни деятели, единственото, с което се занимава Руди Гела е да провежда пиар-акции и да лобира за строежа на стадиона на един клуб, което не успя да направи като адвокат и заради това вече си спечели прозвището "първият частен министър на спорта".

  Сподели
411