ЦСКА и Арда ще подкрепят кампанията "Роден боец"


Н. Гавазов

 ЦСКА и Арда ще подкрепят кампанията

Отборите на ЦСКА и Арда влизат във важен дуел от плейофната фаза наefbet Лига на 13 май от 17:45 ч. на стадион "Витоша“. Въпреки сериозния заряд на сблъсъка обаче можете да бъдете сигурни, че феърплеят ще вземе връх в срещата.

Двата състава заедно ще ни докажат още веднъж, че футболът е велика игра, създадена да обединява! Игра на характер, уважение и себераздаване!

Това са и някои от ключовите думи, които стоят в основата на кампанията "Роден боец“, която ЦСКА и Арда ще подкрепят преди първия съдийски сигнал на мача от 31-ия кръг на шампионата.

Футболистите на двата тима ще стъпят на терена със специално подготвени тениски с надпис "Роден боец“, след което ще застанат рамо до рамо за обща снимка с транспарант с голямото послание на инициативата.

Футболният месец май в България преминава под мотото “Born a Fighter" ("Роден боец“) – точно това е слоганът на Children's Tumor Foundation, първата масова организация, посветила се изцяло на откриването на лек срещу неврофиброматозата – рядко генетично заболяване, засягащо най-вече децата. В инициативата се включват и всички клубове от efbet Лига, Българският футболен съюз и Професионалната футболна лига.

Във всички 31 дни на този месец светът се запознава с болестта. Клубовете от efbet Лига и техните футболисти участват в различни дейности с цел да насочат внимание към неврофиброматозата и да изразят подкрепата си към всички, засегнати от нея у нас. Финалът за Купата на България и предстоящият домакински двубой на България срещу Северна Македония на 2 юни също ще преминат под мотото на благородната инициатива. В страниците на ЦСКА в социалните мрежи пък можете през всеки ден от настоящия месец май да се запознавате с по един важен факт за неврофиброматозата (NF) .

Това е генетично заболяване, при което се засяга растежът на клетките в нервната система, което води до образуване на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият навсякъде, включително и в главния и гръбначния мозък. Заболяването обикновено се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична мутация, предавана от родител на дете.

Неврофиброматоза тип 1 (NF1) е най-често срещаната форма на това заболяване, касае мутация в гените на хромозома 17 и засяга 1 на 3000 човека. Този тип неврофиброматоза е позната още и като "Болест на Реклингхаузен“. NF2 се дължи на мутация в хромозома 22 и засяга 1 на 25 000 човека. И в двата случая общото е, че налице е липса на белтък, който да контролира растежа на клетките. Третият, най-рядко срещан тип неврофиброматоза, е шваноматозата, която засяга 1 на 40000 души.

За съжаление, NF туморите могат да доведат до тежки последствия като глухота, слепота, костни изменения и аномалии, обезобразяване, затруднения при ученето и тежка, инвалидизираща болка, неподвластна на третиране.

Създадената през 1978 г. Children's Tumor Foundation е първата организация, отдала се на намирането на лек срещу NF. Целта ѝ е да стимулира изследванията, да разширява знанията и да се грижи за общността на NF.

 

66