Валентич: Дербито може да се повлияе от една грешка


FUTBOL-TV

Валентич: Дербито може да се повлияе от една грешка

Треньорът на Ботев Пловдив - Азрудин Валентич коментира пред клубната телевизия предстоящото градско дерби с Локомотив.

- Ботев изигра добър мач срещу Арда, последван от слаб мач срещу Берое. На какво отдавате тази разлика в представянето?

Първите два мача от полусезона бяха гостувания. Винаги се играе трудно в такива мачове.

В мача с Арда имахме два периода, един през първото и един през второто полувреме, когато играхме много добре, както искаме, както тренираме и какъвто е нашият стил. И когато отбелязахме два гола, но също така в нашия анализ дадохме 200% шанс на Арда. Не е лесно в началото на сезона. Не е лесно на тежък терен. Но съм щастлив, че за втори път печелим навън и взимаме 3 точки. Мачът срещу Берое, когато дойдохме на стадиона и видях хубавия терен, си казах: "Най-накрая ще можем да играем както искаме". И когато видях колко наши фенове са дошли, исках просто да стоя и да се наслаждавам. И изиграхме ужасен мач. Какви са причините? Когато анализирахме, открихме три възможни причини. Първата - мачът беше с много ранен начален час. Не беше като официален мач. Футболистите стават в 9, закусват, имаме среща и отиват на стадиона. Такъв мач не е добре, не е добре и за Берое. Беше мач с равностойна игра и без много шансове. И втората причина е необичайно топлото за сезона време. Телата ни не са подготвени за такова време. И третата причина е, че футболистите може би са мислили за следващия мач - срещу Локо. И сме говорили за това, че когато имаме мач, мислим само за него. Щастлив съм, че взехме точка. 4 точки от първите два мача не е зле. Да, можехме да играем по-добре и трябва да играем по-добре.

  

- Какво е първото Ви впечатление от последните две нови попълнения - Саид Хамулич и Джак Лейн?

Взехме двама млади офанзивни играчи с различни качества и различен стил на игра. Саид е от холандската школа, типична деветка. Има усет за гол и може да отбележи от всякаква позиция. Както с крак, така и с глава, мощен нападател е. Джак Лане е екстремно бърз със завършващ удар с едно докосване. Направиха няколко тренировки с нас и на последната показаха индивидуални качества.

 
- Какви са очакванията Ви за дербито с Локомотив?

Дербито е дерби. Вече имам опит с един мач срещу Локо преди няколко месеца. Същото е и с повечето от играчите. Това е мач с много емоции, който може да се повлияе от една грешка. Мач, който всеки очаква с нетърпение, но не е лесно, защото играчите от двата отбора знаят колко е важен за феновете. Това, което искам, е играчите да се наслаждават. Да пренесат енергията от трибуните на терена. Този мач винаги е 50 на 50 независимо кой къде е в класирането. Една грешка може да го реши. Просто искам моят отбор да се наслаждава и да играе както тренира. Нашият стил е да се играе преса на дълги интервали, но дори когато попаднем в дълбока защита, трябва да се поддържа агресивност. В този случай агресията чрез грешките им, а не чрез много свободни удари. Локо е добър отбор в много аспекти, има добри нападатели. Има уинг бек, който може да прави много добри подавания. Ние подготвяме нашите играчи физически да играят агресивна защита и високоинтензивна игра. Нашият шанс е да играем така срещу Локо, защото при бавна игра те имат повече шансове. Това е от нашия анализ. Но никога не се знае. Аз очаквам агресивна игра без глупости и картони. Трябва да знаят, че сме тук, за да представим клуба си и феновете. Познавам дербитата, играл съм много такива в моя град. Най- хубавото е, когато видиш феновете в началото на мача. Това е най-доброто чувство, когато играеш дерби. Когато аз играех, просто си мислех за феновете. И исках да направя тях щастливи, а клуба и семейството си - горди.

- Ботев получи страхотна подкрепа от феновете срещу Арда и Берое. Какво бихте им казали преди мача с Локомотив?

Вече повече година гледам и слушам истории за нашите фенове. И когато ги видях на мача с Арда и особено с Берое, съм толкова горд. Много съм горд и мечтата ми е да продължим да бъдем едно цяло.

  Сподели
277