Бербатов обяви кандидатурата си и заяви: БФС продължава с натиска към клубовете


FUTBOL-TV

Бербатов обяви кандидатурата си и заяви: БФС продължава с натиска към клубовете

Димитър Бербатов обяви, че се ще бъде един от кандидатите за президент на БФС на предстоящия Конгрес на 18 март. Той даде пресконференция в пресклуба на БТА пред медиите, в които засегна различни теми, свързани с кандидатурата му, за предходния Конгрес на 12 октомври, както и за този, който ще се състои през март.

"Ще акцентираме върху няколко теми. Както и предния път пак бяхме тук, тъй като конгресът на 18-и ще бъде изборен. Аз официално пак съм кандидат за президент на БФС. Всички видяхте каква подкрепа имаме от клубовете днес и вчера“.

"Бих искал да помоля хората, които също имат желание като моето, да излязат и да го заявят това желание, за да знаем кои ще са кандидатите. Всеки със своя екип да представи плановете и програмата си. Ние го направихме още миналата година. Нашата програма е същата, търпи подобрение, търпи добавки. Ще бъдете запознати с нея идния месец. Ако сегашният президент на БФС иска да направи същото, ще е чудесно. Би било хубаво да излезе в неплатен отпуск, за да не се използват ресурсите на БФС. Така ще е правилно и честно, за да може всички кандидати да имаме равен старт“.

"Тъй като Конгресът е изборен, учудващо продължават да се натискат клубовете да се натискат контрадекларация на свободното им право. Най-пресният пример е от тази сутрин, от Шумен. Човекът даде гласност на това, което се е случило. Какво е било казано, какво е било предложено. Тези неща продължават да се случват. Въпросът е защо се случват тези неща, при положение че Конгресът ще е изборен. Да не би да се подготвя някакъв ход на БФС, чрез който да отменят Конгреса. Не би било морално правилно. Трябва всички да го зададем този въпрос защо продължава да се случва това нещо. Не е само този клуб. Компетентните органи бяха сезирани и на миналия Конгрес, сега пак са сезирани. Искаме да избягаме от целия този негативизъм и критика, но на моменти не е възможно. Не можем да замълчим и да не се опитаме да предпазим клубовете, които са жертва на натиск. Акцентът е един вид, че не откривам кампания, а продължавам кампанията си за кандидат на президент на БФС. Всички знаем как беше опорочен миналия Конгрес. Показа ми миналият Конгрес, че няма място за отказване. Почти 50 клуба искат да ме издигнат за президент, за което съм им благодарен“.

"Също така има моменти, в които ние споделихме с вас нашата програма. Демонстрирахме, прожектирахме. Споделихме много точки за дигитализация, футболни асоциации, електронни картотеки. Сега виждаме как се взима това от БФС и се представя като тяхна идея. Ние го бяхме заявили още по-рано. Стимулира се някакъв вид дейност. Това е факт. Не си го измислям“.

"Очаквам да бъде още по-добре направен този Конгрес. Очаквам да не спринтирам по стълбите надолу в зала 1 и да се опитвам да прокарвам идеи, които трябва да са ясни и да присъстват от първата минута на Конгреса. Не е моя работа това да се боря с водещия и да обяснявам какво е правилно и кое не. Искам делегатите да могат да вземат думата, не да бъдат заглушавани от водещия. Те определят какво трябва да се случва. Исках хората да вземат думата, не им беше обърнато внимание. Това води до вид хаос, което не е приятно. Бих искал да има хора в комисиите по броене от различни клубове. Миналият път го предложихме. Имаше хора, които седяха и блокираха с гръб какво се брои и как се брои. Не мисля, че е правилно. За да не се стига дотам, да тичам и да го предлагам, трябва това от началото на самия Конгрес да е ясно. Кандидатите за президент да имат хора в Секретариата, комисията по броене. Ще се борим за това. Ако не се получи, пак ще спринтирам по стълбите и ще се опитвам да предлагам тези неща. Те правят избора демократичен“.

"Изводите някой път са трудни да се направят. На моменти не носят удовлетворение, както беше и последния Конгрес. Много се питах дали направих всичко възможно. Сигурно не, но за да може да протече един нормален Конгрес, трябва да се дава думата на делегатите, стига се до дебат. Трябва да се изчистят правилата и всеки кандидат-президент ще се готви само и единствено по идеите, които трябва да представи, а не какво ще направи, ако с гръб крият бюлетините. Мислиш за схеми и системи как да предотвратиш случването на подли неща. Искаме да има публичност и тези неща да стигнат до хората, организиращи Конгреса. Можех да се блъскам и да викам, но нямаше да е правилно да слизам до това ниво“.

"Не бяха допуснати делегати на самите клубове да се изказват. Аз съм водещ на Конгреса. Спокойно мога да го надвикам и да не му дам да каже нищо. То се случи и тогава кандидате са принудени да действат“.

"Щом има изборен Конгрес, защо се продължава натискът към клубовете. Защо продължават да натискат с тези контрадекларации. Защо се случва това? Единственият отговор е, че като се съберат под натиск тези декларации, да отменят Конгреса, да не бъде изборен. Тоест да се излъже за пореден път обществеността. В самия въпрос клони негативен отговор. Не мога да кажа "Браво, натискайте ги тея клубове!“. Колкото и да искам да го оставя този негативизъм, случват се такива неща, които няма как да подминем. Кристално ясно е какво се случва“.

  Сподели
221