Гриша Ганчев: ЦСКА ще има нов стадион до края на 2023-та година


FUTBOL-TV

Гриша Ганчев: ЦСКА ще има нов стадион до края на 2023-та година

Един от собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев отговори на всички наболели теми около "червените" в дълго интервю в предаването "120 минути". В него благодетелят на "армейците" говори за стадиона, за издръжката на клуба, както и за базите на Обединени спортни клубове ЦСКА.

"Животът върви нормално. "Червените" винаги са били в окопа, това нещо е от 30 години, не от вчера. Последните години обаче са най-долу в окопа. Не знам на кого пречи този клуб, който има огромна фенска маса и е социален феномен". 

"Откакто сме с Инджов и Стоичков в ЦСКА, в началото само давахме. В последните 2-3 години горе-долу са равни нещата. Ние строго спазваме финансова дисциплина и си имаме бюджет, който изпълняваме. На 80-90 процента клубът се самоиздържа. Това е най-важното". 

"Бизнесът в България има нужда от свобода и да няма рестрикции. Надявам се държавата да почне да помага, а да не пречи. До 20 декември се провеждат търгове на всичките зали, в които тренират спортовете на ЦСКА. Всеки има право да се яви на търга и да кандидатства за зала. Парадоксът е, че в тези зали тренират децата от спортното училище на ЦСКА, което е държавно. И така искат децата на държавното училище да тренира в зала, която е дадена на едноличен търговец". 

"На една от залите родителите събраха пари да я ремонтират. Дойдоха от "Сердика спортни имоти" и казаха: "Колко е хубава залата, ще ви увеличим наема". Защо взима наем, ако иска някой друг да стопанисва съоръжението.

"Стадион "Българска армия" е оценен на 23 700 000 лева, това са 20,6 процента от целия капитал на "Сердика спортни имоти". Министърът казва, че 98% са от неплатения наема на ЦСКА. Наистина той не е платен, това са 2,7 милиона лева. Къде обаче са останалите пари от онези 80% капитал на това дружество?". 

"В договора е записано, че парите от наема се реинвестират в стадиона. 96 хиляди без ДДС са на месец. Без данък сгради и такса смет, там добавяме 300 хиляди на година, които също клубът плаща. В договора имаме право да реинвестираме парите ни. Ние не отричаме, че се дължат, но ние сме инвестирали 4,8 милиона, а те са признали 3 милиона и нещо. Има клауза за реинвестиране в стадиона. Те не са си прочел договора. Парите от наем отиват в "Сердика спортни имоти", а те не са забили един пирон. Не знам кой решава къде отиват тези пари".

"Трябва да направим публично-частно дружество, за започнем стадиона. Ние се мотахме 2 години да правим оценки, дойде кризата с коронавируса. Първата оценка беше за 35 милиона лева, втората за 28. Всъщност тези съоръжения струват 17 милиона, тъй като за толкова пари са апортирани. Ние с Инджов приехме, че струват 23. След това трябваше да правим публично-частното партньорство. Дойде обаче ковидкризата, замотаха се нещата. Ние обаче вече сме готови. Стадионът ще струва около 45 милиона евро. Първата оценка бе за 30". 

"Има трима инвестироти за стадиона. Вместо обаче да го построим се замотахме и ще платим повече. Дано по-бързо да има правителство и да задвижим нещата. Това е най-голямата кауза за мен. Искам нормални правила и учениците от спортните училища да тренира на собствените си бази, а не да плащат на едноличен търговец". 

"На никого нищо няма да пречи. Нито едно дърво няма да отрежем заради стадиона. Така е направено, че да отговаря на реконструкция, а не на строеж. Всичко ще е върху територията. Това е нашето желание, не искаме да ощетим държавата, а съвместно да направим нещо добро. Този стадион като стане, аз няма да си го нося на конюшната". 

"Левски имат право да си говорят каквото си искат. Искам всички футболни клубове да имат хубави стадиони. Искам и Левски да имат много хубав стадион, където да играем. Стадионът трябва да е готов в края на 2023 година". 

"Как няма да подкрепим Бербатов?. Това там е секта, не футболен съюз. Трябват млади хора, неумърсени. Това са умни момчета, говорят езици. Изработиха ги. Предполагам, че ще успеят следващият път".

"Единственото нещо, което ще ме откаже от ЦСКА, е ако до 1 година не започнем строеж на стадиона. Приключвам и активна кариера в бизнеса, имам си хоби - кончета". 

  Сподели
352