ВАС постанови изваждане на Найденов от българския списък „Магнитски”


Н. Гавазов

ВАС постанови изваждане на Найденов от българския списък „Магнитски”

Повече от 115 дни след неоснователното включване на Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан Найденов в българския "списък на списъка“ "Магнитски“ , Върховният административен съд постанови без право на обжалване незабавното изваждане на благодетеля на ЦСКА 1948 Цветомир Найденов от него.

Очаква се до дни същите основания по решения на Върховният административен съд да бъдат преустановени  фактическите действия по поддържане на данните на Стефан и Боян Найденови в същия списък.

Припомняме, че кабинетът на Румен Радев и конкретно бившият финансов министър Асен Василев странно включиха фамилията в незаконния си списък по списъка "Магнитски", срещу който вече има един куп жалби и в родния съд, и в Брюксел и ЕК. Причина е, че американските санкции няма как да се прилагат без доказателства на територията на ЕС, както решиха да правят хората на Радев, за да се разправят с неудобни за тях хора. Найденови пък явно са такива заради битката им с Васил Божков, който не само, че застана зад протестите от миналото лято, но и призна, че е спонсорирал част от метежниците.

За целия период на неправомерното си включване в българския списък на лица, които  попадат или  потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите "Магнитски“, след като никога не са били включвани в американския списък, засегнатите Найденови нито веднъж не получиха възможност за ответна реакция, не им беше предоставена информация за решението на постоянната работна група, нито адекватно обяснение на действията й.

Постоянната работна група не взе предвид жалбите на Найденови, но за разлика от тях "извади“ от списъка партньорите на Васил Божков от компанията "Интралот“ само 6 дни след включването им. Това действие повдигна много въпроси за липсата на единни критерии за въвеждането или отмяна на санкции, както и пълната непрозрачност за дейността, сроковете и принципите на работа на Групата.

Притеснителна се оказа също така и липсата на законов срок за предоставяне на отговор по жалби към постоянната работна група.

Найденови бяха включени в "Списъка на списъка“, без да бъде взета предвид промяна на обстоятелствата, а именно фактът, че са

преустановили съдружие с включения в списъка "Магнитски“ Васил Божков година и половина преди въвеждането на санкциите. За

неадекватното решение на Постоянната работна група говори и фактът, че Найденови разкриха първи данъчното престъпление на Божков и съдружниците му, с което държавата беше ощетена с приблизително 700 милиона лева.

Определението е окончателно и може да се изчете ТУК.

  Сподели
402