Стефанов: Бербатов не става, не е в час с много неща


Н. Гавазов

Стефанов: Бербатов не става, не е в час с много неща

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов за пореден път изрази доверието си към сегашния ръководител на българския футбол Борислав Михайлов и изказа съмнения, че някой от останалите трима кандидати могат да се справят с отговорностите.

"Моята позиция остава непроменена. За времето, през което съм бил в този Изпълком, заедно с Борислав Михайлов, съм видял какво е направено, какво се прави и евентуално какво ще се направи за бъдещето. Видял съм, че нещата във футболния съюз стоят на една здрава основа. Борислав Михайлов е достатъчно добре представен в европейските структури на футбола, което ни дава шансове да ни бъдат отпускани средства, които могат да помогнат за развитието на масовия спорт.

За Светата Троица какво да Ви кажа? Нещата са много комплицирани. Зад Митко явно стоят хора, които му дават кураж, защото той не е в час за много неща. Иска ми се някой от Вас да провери кой финансира неговата фондация, как се финансира, той дава ли пари, колко дава. Аз и моите колеги 27 години даваме пари, които могат да се видят и в счетоводство, и в данъчни. Знаете ли за колко пари става дума? Не ви се смята, ще ви е трудно?

Тези три момчета са много добри момчета, за родителите си и може би за приятелите си. Но да контролираш и развиваш този футболен организъм в България, се изискват и много връзки, контакти, ум. Другият, който щял да управлява е малкият Станков. Той е интелигентно момче. Уважавам дядо му най-много, той наистина е дал много на българския футбол. Но той много бързо искаше да прескочи от служител до отговорен ръководител. Не става така. Имаше един мениджър, който казваше, че първо трябва да си чирак, а после занаятчия. Знаете ли какво е занаятчия? Родителите им сигурно знаят.

На тези тримата аз не бих дал да ми разходят кучето за пет минути, защото ще го изпуснат. Мартин Петров е по-бърз и ще го стигне, евентуално. Но нямат никакъв шанс. Аз знам, зад тях стои един юрист, който им дава акъл за повечето от нещата. Но той не си дава сметка, че тези хора категорично не стават за тази работа. Категорично не стават.

За да седнеш на една маса, трябва да комуникираш. А те не го могат. Ако някой е черпен едно кафе от Митко Бербатов, ще му направя паметник на "Васил Левски". Нямаш ли контакт с хората, ти нямаш идея какво се случва. Трябва да бъдеш човек към всекиго. Ако не си човек, няма да си такъв и с децата.  

Да, Боби е направил грешки, аз също съм правил. Всеки прави грешки. Но когато тръгнеш да променяш статуквото, трябва да знаеш какво ще правиш. Щели да променят аматьорския футбол. Как ще го променяш?

Аз, откакто съм във футболния съюз, нито една стотинка не съм взел. И много мои колеги са така. Имат си много кусури тези хора. Всички имаме. Дайте ми един чист, който отговаря на всички изисквания. Да е съвършен. Аз ще го нося на ръце. Мартин Петров ми беше много симпатичен, ама той неговите пари не може да си опази. Взе му ги някаква патица, пък за футбола ли. Стилиян от куртоазия седи и казва, че ще бъде в България. Ще го видите тук три пъти в годината. И кой, малкият Станков, Петър Величков и Бербатов ще управляват? Несериозни неща.  

Готов съм да изслушам всеки, който ми обясни с какво Бербатов превъзхожда Михайлов.

Да не би да мислите, че мотивът им е да цъфти българският футбол? Я се опомнете. Той не може и да цъфне, защото семето, което е посято сега, изисква специална поддръжка", заяви Стефанов.

  Сподели
204