Левски на 1 точка от върха след трудна победа над Славия


А. Франгов

Левски на 1 точка от върха след трудна победа над Славия

Отборът на Левски трудно надви Славия в най-старото софийско дерби от 13-я кръг на „А" Група с 1:0 като домакин на ст. „Георги Аспарухов". Единственото попадение отбеляза Георги Иванов - Гонзо в 36-та минута, а гостите играха с човек по-малко почти 60 минути, след като Боби Павлов си изпроси червен картон в 38-та минута.

Като цяло срещата започна равностойно, но повечето положения в началните минути бяха пред вратата на Славия. Защитата в бяло се справи добре с изявите на Жоаозиншо и Зе Соареш. В 16-та минута Стевица Кузмановски бе принуден да замени контузилият се Тодор Колев с Мбайе Диоп. Две минути по-късно домакините имаха сериозни претенции за дузпа. Живко Миланов бе изведен добре и си поведе топката, но в последният момент вратаря на Славия Марио Кирев събори национала на България. Въпреки освиркванията от трибуните Антон Генов остана безмълвен.

„Сините" доминираха в средата на терена и организираха добри атаки, но бранителите в бяло се справяха добре и до по-добри положения за гол не се стигаше. Все пак в 36-та минута Мирослав Иванов изпълни пряк свободен удар от ляво, отсъден за нарушение срещу Жоаозиньо. Деко центрира остро в наказателното поле и добре-пласиралият се Георги Иванов прати топката в мрежата на Кирев с глава откривайки резултата - 1:0. Гостите имаха пшретенции за фаул в атака и че гола е бил нередовен, но ситуацията остава спорна и в крайна сметка попадението бе зачетено.

Две минути след откриването на резултата Борислав Павлов си спечели втори жълт и следователно червен картон, след изключително грубо нарушение в центъра на терена срещу Живко Миланов. Пет минути преди това Павлов фаулира Дарко Тасевски и бе предупреден официално от Генов.

До края на полувремето не се стигна до по-сериозно положения въпреки превъзходството на „сините" по терена на ст."Георги Аспарухов".

Втората част наподобяваше първата. Поради численото неравенство на терена, Стевица Кузмановски бе принуден да направи тактическа смяна, и Влади Иванов влезна на мястото на Мартин Керчев. Играта постепенно загрубя, а играчите на Левски владееха инициативата. Тасевски, Жоаозиньо, Зе Соареш и Живко Миланов се отличаваха със свойта активност, и на няколко пъти притесниха защитата на „белите".

До края на мача от Левски се редуваха кой да пробва центриране към наказателното поле, а гостите от Славия разчитаха на индивидуални грешки в „синята" отбрана, които бяха бързо поправяни от футболистите на Емил Велев. Резервите Жеан Карлос и Рашид Тиберканин пропуснаха най-чистата ситуация през втората част, след като Жеан се осова сам на дузпата и Киров парира удара му, а при добавката Тиберканин не уцели опразнената врата на „белите".

През целият мач около 5000 души на стадиона не спряха да псуват звездата на Славия Благой Георгиев, което повлия на „българския Бекъм" и той не показа най-доброто от себе си, като се и отличи с нехарактерно груба игра.

Така разликата на върха на българския елит между ЦСКА и Левски е смао една точка, и временният лидер през зимната пауза ще се реши в следващите два кръга. ЦСКА е домакин на Литекс и гост на Локо Мездра, а Левски гостува в Перник на Миньор и ще приеме Пирин на „Герена".

ЛЕВСКИ - СЛАВИЯ 1:0

1:0
Георги Иванов - 36'

ЛЕВСКИ: Петков, Миланов, Генев, Рабех, Вагнер,  Сърмов, М.Иванов (62-Тиберканин), Тасевски, Зе Соарес, Жоазиньо (83-Димитров), Г.Иванов (78-Карлос) (Цв.Димитров, Минев, Балтанов, Гаджев)

СЛАВИЯ: Кирев, Дяков (53-Самокишев), Георгиевски, Колев (16-Диоп), Павлов, Демиран, Г.Иванов, Попара, Кавдански, Георгиев, Керчев (46-В.Иванов) (Господинов, В.Иванов, Петров, Коприваров, Здравков)

ЧЕРВЕН КАРТОН: Борислав Павлов (Славия) - 38'

СЪДИЯ: Антон Генов

СТАДИОН: "Георги Аспарухов", София - 5000 зрители

Снимка: Спортни.БГ

АСПАРУХ ФРАНГОВ

 

 

  Сподели
252