Спонсорът на ЦСКА 1948 притеснен - иска да бъде изваден от списъка "Магнитски"


FUTBOL-TV

Спонсорът на ЦСКА 1948 притеснен - иска да бъде изваден от списъка

Собствениците на "Ефбет" - братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Боян, поискаха от Министерството на финансите (МФ) да бъдат извадени от списъка с хората, които са санкционирани по закона "Магнитски". Това става ясно от писмо на компанията до медиите, цитирано от Инвестор.

В него се посочва, че в списъка са включени и физически лица, които попадат в обхвата на санкциите като съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол за последните 5 години във фирми, също посочени в списъка със санкции. Там са 83 компании, свързани с Васил Божков, и 11 с Делян Пеевски.

Найденови твърдят, че този период не би трябвало да обхваща и тях.

"На 15 юни 2021 г. Министерството на финансите на Република България разшири списъка на физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона "Магнитски“ - "съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а“, включени към момента и за последните 5 години". Финалът на тази формулировка е ключов - списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно (можем само да гадаем) по тази причина включва нашите имена“, пишат те в писмото. 

От "Ефбет“ подчертават, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски" лица. "От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона "Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес. На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие“, пишат Найденови.

Според тях включването им в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона. В своя защита са  входирали документи до Министерство на финансите, Национална агенция за приходите, Държавна агенция "Национална сигурност и до Министерски съвет.

В разширения списък, който Министерството на финансите публикува, са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, асоциирани лица. За "асоциирани лица" се смятат "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол" на фирми и организации, които са "притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години" от Пеевски, Божков и Желязков.

Списъкът е съставен на база на информация, която е налична и проверена до момента от ведомството и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, посочват от ведомството.

Цветомир Найденов е може би най-любопитното име в разширения списък. Името му нашумя през миналата година, когато бившият съдружник на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков започна да изнася данни срещу дейността му, влизайки в ролята на "изобличител“, твърдейки, че Божков прилагал различни схеми за укриване на данъци, за които самият Найденов разбрал съвсем наскоро. В момента Найденов е един от собствениците на компанията "Ефбет" и е спонсор на спортни отбори, сред които и ЦСКА 1948.

  Сподели
286