Какво се случва по българските земи?


Н. Гавазов

Какво се случва по българските земи?

Шефът на асоциацията на футболните съдии в Унгария Янош Бажкай подаде своята оставка, като посочената причина е контролата между България и Естония. Тримата рефери, които са ръководели няколко съмнителни контроли, както и мача на „трикольорите" са членове именно на съдийската асоциация в Будапеща. Отделно от това, шефът на съдиите в страната Ласло Вагнер обяви, че лицензът на тримата съдии е отнет завинаги. Също така унгарската полиция (!) е започнала разследване на мача България - Естония - малко след като това направиха и самите естонци, откъдето всъщност тръгна самата история.

Световната футболна федерация (ФИФА) не остана по-назад и също започна разследване на контролата между Естония и България, а в Боливия отмениха мача с България. Днес стана ясно, че прокуратурата в Бохум погва участниците в скандалните контроли България - Естония и Боливия - Латвия, като до края на месеца немците ще издадат специални евро заповеди за задържане на уличените в измама лица.

Какво става по нашите земи? Нищо. „България не е страна по този скандал", заяви гордо президентът на БФС. Само че, ако България не е страна по скандала, най-вероятно това ще трябва да е Папуа Нова Гвинея. Може би те са играли в Анталия с Естония, а не „трикольорите" ни. И може би някой племенен вожд е подписал договора за мача с тайландската агенция-посредник, а не човек от БФС. Наистина скандално, а Боби Михайлов каквото и да говори е най-вече неубедителен.

В същото време във футболната ни централа се оплетоха съвсем в лъжите си и дори се опитаха да изкарат журналистите виновни, че си съчинили историята с контролата с Боливия.

"БФС официално заявява, че никога не е имало и няма уреден приятелски мач с националния тим на Боливия. Става дума за поредните журналистически интерпретации и откровени измислици, които обслужват нечии интереси", се казва в изявление на БФС, разпространено до медиите.

Да, но в сайта на боливийската футболна централа все още стои информацията за договорена контрола с България на 29 март в Анталия. Официалният сайт на ФИФА също съобщи за контролата и най-накрая от БФС се оправдаха, че от световната централа се били объркали, защото ползвали информация на мениджърска агенция, която не била вярна. Как човек да не го заболи корема от смях? По-абсурдно твърдение едва ли може да има. В същото време беше раздухана новината, че отнемат лиценза на ЦСКА, после се оказва, че това няма как да стане и цирка става пълен. Само че дали някой не се опита тънко да отклони общественото внимание в друга посока? Ако е така - получи се много елементарно.

Та какво става по нашите земи? Нищо. Арестуваха в Ирландия бивш български международен съдия. Хванаха шестима наши съдии, които са свирили незаконно мачове в Южна Америка, а бившият председател на съдийската комисия към БФС Димо Момиров заяви, че е невъзможно това да се случи и някой от много високо ниво ги покрива.
„Невъзможно е шестима души от една колегия - в случая пловдивската, да изчезнат и отидат да свирят мачове в Южна Америка, а никой да не знае къде са.Това е несериозно. Все едно при мен да изчезнат шестима от варненската колегия. Да ги няма дълго време и аз да седя и нищо да не правя", заяви Момиров в интервю за медиите.

От което всеки нормален човек ще си зададе въпроса: кой в крайна сметка ги е покрил? Отговора очаквайте на 31 февруари или на куково лято - което си изберете. Както и това, че в България никой нищо няма да направи, за да залови далавераджиите. Просто защото нищо не се случва по нашите земи. Остава само да се молим бохумската прокуратура да си свърши по-бързо и добре работата, както навремето го направи с кумеца на Безстрашния Ловец - Коце Маца. Иначе безвремието в което сме изпаднали ще продължи до следващата ледникова епоха.

 

  Сподели
229