КАС потвърди ФИФА: ЦСКА е спортен наследник на фалиралото дружество


FUTBOL-TV

КАС потвърди ФИФА: ЦСКА е спортен наследник на фалиралото дружество

КАС окончателно потвърди решението на ФИФА от миналата година и призна ЦСКА за спортен наследник на фалиралото "армейско" дружество. Това стана ясно от решения по делото на мениджър Сокена Ба срещу ФИФА и ЦСКА в Спортния арбитражен съд в Лозана.

КАС заявява, че надделяват аргументите, че именно този клуб е наследник на фалиралия ЦСКА.

"От значение са име, цветове, фенове, история, спортни постижения, трофеи, стадион, списък на играчи и исторически фигури, които му позволяват да се отличава от останалите клубове", казват от КАС.

КАС добавя, че ЦСКА трябва да се счита за същия клуб като първоначалния длъжник или поне "спортният наследник" на първоначалния длъжник и че може да носи отговорност за задълженията.

КАС посочва част от най-важните критерии, заради които смята ЦСКА за спортен наследник на ФК ЦСКА АД.

Ето ги и тях:

- Имената на втория ответник и първоначалния длъжник са практически идентични. КАС подчертава, че единствената разлика между имената е тире между "ЦСКА" и "София".

- Няма съмнение, че вторият ответник публично се представя за същия клуб като първоначалния длъжник. ФИФА правилно е решила, че основната идея е да се поддържа спортната история на първоначалния длъжник. В това отношение КАС придава голямо значение на възприетото от обществеността. Освен това ЦСКА-София се индентифицира като клуб, основан през 1948 година.

- Историята на първоначалния длъжник е абсолютно същата като историята на втория ответник. Голям брой футболисти, играли за ЦСКА, всъщност са признати в историята на ЦСКА-София.

- ЦСКА и ЦСКА-София са с офиси на един и същ адрес, имат един и същ стадион, използват едно лого и цветове на екипи, акаунти в "Туитър" и "Фейсбук".

- ЦСКА-София създава впечатление, че иска да бъде правно обвързан със задълженията на своя предшественик.


Любопитно е да се отбележи, че "червените" твърдят, че са наследник на Литекс (Ловеч). КАС контрира, че приема техните доводи, но надделяват аргументите, че са спортен наследник на фалиралия ЦСКА, тъй като се индифицират с него. 

  Сподели
171