Черно Море размаза Спартак с 5:0 в уникално варненско дерби


А. Франгов

Черно Море размаза Спартак с 5:0 в уникално варненско дерби

Черно Море и Спартак (Варна) изиграха едно наистина зрелищно дерби на ст."Тича" в първия мач от 13-я кръг на „А" Група. „Зелените" постигнаха рекордното 5:0, като всичките голове паднаха през втората част. Въпреки разгрома и двата отбора играха изключително кадърен и красив футбол с много емоции и футболни единоборства.

Дербито на Варна бе изпълнено и с емоции по трибуните, и много често се стигаше до словесни престрелки между двете агитки и полицията. Все пак „моряците" бяха тези които празнуваха след двубоя, а красивата и офанзивна игра зарадва всички неутрални зрители по телевизорите. Около 8500 души бяха на стадиона за да подкрепят свойте.

Още преди началото на мача Черно Море се сблъска със сериозен проблем. Милен Петков отпадна за срещата след като претърпя тежка контузия - скъсан бедрен мускул.

„Моряците" започнаха много силно мача, и на два пъти Николов отрази добри удари на Юруков и Георги Илиев. В 15-та минута съдията отмени гол на Мирослав Манолов за засада. В следващите три минути, футболитите на Спартак отправиха два добри шута към вратата на Черно Море. Станислав Петров стреля добре във вратата, но Илчев улови. В 18-та минута Даниел Моралес отправи красив удар от пряк свободен удар който мина на сантиметри от вратата на Николов. В 29-та Илия Николов за втори път парира добър шут на Юруков.

В 35-та минута Велимир Иванович и Миро Манолов се сблъскаха пред вратата на Спартак и предизвикаха меле. В крайна сметка и двамата футболисти получиха жълти картони. Секунди по-късно Рикардо отправи плътен шут към „синята" врата, но Илия Николов изби със сетни усилия.До края на полувремето домакините пропуснаха да отбележат след добри атаки и центрирания, а Илия Николов се намеси сигурно в няколко ситуации.

Втората част започна със силен натиск на Черно Море. В 51-та минута „моряците" откриха резултата. След красива и бърза атака, Алекс с пета подаде, топката попадна в Манолов който се обърна и с примерен удар остави Николов безпомощен.

Пет минути по-късно изнервеният Велимир Иванович заслужено получи втори жълт и следователно червен картон след грубо влизане в краката на футболист в зелено-бяло.

В 60-та минута домакините пак организираха красива атака. След двойно подаване на Георгиев и Илиев топката стигна до Фернандес, който без проблеми преодоля Николов за 2:0.

В 71-та Периш центрира добре към Фернандес, който стреля от боле, но неточно.

Две минути по-късно резултата стана класически. Георги Илиев с краси удар от фаул прехвърли стената на „соколите" и така покачи на 3:0.

Спартак вече бе в нокдаун и футболистите в синьо само чакаха последният съдийски сигнал. „Моряците" обаче не се върнаха да пазят резултата и играха красиво и атрактивно, с което заслужиха аплодисментите на публиката. Фернандес направи резултата 4:0 с второто си попадение в мача, а в 80-та Тодор Колев с глава добави топката за крайното 5:0.

Мачът не спря до тук. Черно Море продължи своя натиск, но до нов гол не се стигна. Даниел Моралес с красив акробатичен удар се опита да вйкара почитното ппадение за свойте, но неуспешно.

Така Черно Море постигна изразителна победа в дербито на морската столица, а дебютът за Атанас Джамбазки начело на „соколите" се превърна в кошмар. Ако ситуацията в Спартак не се промени скоро, е много вероятно Стойко Сакалиев и компания да играят в „Б" група през следващият сезон.

На полувремето, играта на Еврофутбол за 10 000 лв., ако успееш да вкараш гол от центъра на празна врата, се превърна в шоу за зрителите и се стигна до много любопитна ситуация. Единият от участниците в играта бе много близо до печалбата, но една от асистентките до гредата реши че топката няма да влезне във вратата и я взе преди тя да е спряла.

 ЧЕРНО МОРЕСПАРТАК (ВАРНА) 5:0

1:0 Манолев (51)
2:0 Фернандес (60)
3:0 Илиев (74)
4:0 Фернандес (77)
5:0 Колев (80) 

ЧЕРНО МОРЕ: Илчев, Стоянов, Александров, Д. Георгиев, Андре, Юруков, Домакинов, Илиев, Периш, Фернандес, Манолов


СПАРТАК: Николов, Д. Дончев, Ст. Георгиев, Димов, Петров, Иванов, Ст. Дончев, Моралес, Маринов, Иванович, Сакалиев

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Манолов (Черно Море); Моралес, Д. Дончев, Иванович (Спартак)

ЧЕРВЕН КАРТОН: Велимир Иванович (Спартак)


СЪДИЯ: Стефан Спасов
СТАДИОН: ”Тича”, 8500 зрители

Снимка: БГНЕС

АСПАРУХ ФРАНГОВ

 

  Сподели
199