Павел Колев: Строеж на нов стадион може да промени съдбата на Левски


FUTBOL-TV

Павел Колев: Строеж на нов стадион може да промени съдбата на Левски

Изпълнителният директор на Левски - Павел Колев, представи позицията на клуба относно възлагането на концесия за строителство на стадион "Георги Аспарухов". Колев определи това като изключително важна част от бъдещите планове на Левски и ход в правилната посока за модернизацията на клуба. 

Ето какво каза той за официалното приложение на "сините":

"Бих искал да се обърна към всички наши привърженици, които задават много въпроси. Разполагаме с модерна дигитална платформа, за да им обясним накратко какво се случва и какво предстои. Стадион "Георги Аспарухов" никога не е бил собственост на ПФК Левски. Стадионът винаги е бил частна държавна собственост и за последно статутът на стадиона е уреден през 1998 година с един акт за безвъзмездно ползване, което за времето си е било важна стъпка, която е помогнала на клуба да стопанисва стадиона така, както е могъл през годините.

По обективни причини, стадионът не е собственост на Левски. Важно е да се подчертае, че от 1998 година до ден днешен, развитието на футбола се задвижи много бързо. Плановете за развитието на Левски няма как да се осъществят без да се реши статута на стадиона. Волята на мажоритарния акционер винаги е била да поставим стадиона в центъра на футболната икономика на ПФК Левски. Новината е положителна за всички.

Това, което може да промени съдбата на Левски, е строежът на нов мултифункционален стадион. Все неща, които ще си говорим през следващите месеци и години.

Концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписването на договор. Включването на "Георги Аспарухов" в плановете за концесия през 2021 година е както вече казах първата стъпка. Оттук нататък предстоят много действия. Една дълга процедура, която с помощта на ММС и Министерски съвет се надяваме да бъде максимално кратка. Тук е мястото да се благодари лично на министър-председателя Бойко Борисов, защото без негово съдействие, включването ни в плановете за концесии нямаше да бъде факт, и то толкова бързо.

То стана факт и поради изричното желание на Наско Сираков. Оттук нататък предстои доста работа. Изработка на обосновка на концесията и разбира се разработка на инвестиционен план, бизнес план и най-важното нещо - търсенето на инвеститор, който ще е готов при определени условия да се ангажира с построяването на този модерен стадион, за който всички ние мечтаем. Това ще отнеме време. Държавата няма да се ангажира по никакъв начин с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна, нямат никаква база в реалността. Ние ще настояваме в определен срок от тази концесия, концесионерът - т.е футболният клуб, да бъде освободен от плащането на концесионна такса. Във всички случаи такава ще има, като тя ще бъде изчислена на база големината на имота и на база редица други условия. Един нов стадион ще бъде страхотна придобивка не само за футболния клуб, за спортния клуб, а и за целия квартал. Квартал "Подуене" и "Хаджи Димитър" са сред най-големите в София и един такъв комплекс при всички положения ще осигурява условия за спорт на всички негови жители.

Разговорите с потенциални инвеститори са водени през последните месеци многократно. Те не са спирали през последните месеци. Става въпрос за компании, които не са базирани в България. Във всички тези разговори става ясно едно - има жизненоважно значение да се разбере казуса със статута на стадиона. Най-просто казано - ние сме наемател в имот, който стопанисваме без договор. На практика във всеки един момент, този имот може да ни бъде отнет. Наличието на един хоризонт от 35 години би привлякъл всеки един инвеститор да направи бизнес план и да прецени дали да се ангажира със сериозната инвестиция.

В краткосрочен план, нищо не се променя. Отваря се нов хоризонт и трябва да се работи и да се търси стратегически инвеститор. Важно е да се стигне до концесионен договор и тогава може да се каже, че концесията е факт. В дългосрочен факт това е изключително важен ход в правилната посока за модернизацията на Левски и развитието му като клуб, който може да реализира най-сетне своя огромен потенциал", заяви Павел Колев.

  Сподели
434