Секса, Мастиката и Шубата - Прякорите в родния футбол


FUTBOL-TV

Секса, Мастиката и Шубата - Прякорите в родния футбол

Шубата, Лаптопа, Мастиката и Секса - това са само част от прякорите на играчи, треньори и хора свързани с футбола у нас. FTV ви предлага да разгледате култовите имена, както и да разберете кой и как ги е измислил.

Георги Дерменджиев - Жоро Шубата.

Националният селекционер получи това прозвище още от дните си в Лудогорец. Няма спор, че това е един от най-успешните специалисти у нас през последните години. Дерменджиев вкара тима от Разград в групите на Шампионска лига. В много от мачовете, обаче (тези в родния шампионат) Дерменджиев ръкомахаше край тъч линията, облечен в спортни дрехи. Много треньори го правят, но Дерменджиев наистина изглеждаше като човек, който просто обича да носи анцуг и шуба и в свободното си време. Правеше го доста често, като това му донесе прякор Жоро Шубата. Любопитно е да се отбележи, че в последно време националният селекционер все по-рядко избира подобни дрехи при официални двубои. С шуба може да го видим, само когато води тренировките на отбора. Вече той доста често облича костюм.

Галин Иванов - Гальо Секса

Прякорът му е лепнат преди време от колеги-журналисти, които се занимават повече с жълти новини. Благодарение на тях знаем, че в недалечното минало националът на България е имал връзка с една фолк дива. Така този псевдоним си му остава и до днес, когато играчът вече се превръща в звезда на новака в родния шампионат ЦСКА 1948.

Костадин Ангелов – Лаптопа

Прякорът си го получава някъде към 2011-та година, когато води Видима-Раковски. “Стига с тоя лаптоп, сега на мода са таблетите. Някои хора прекаляват с този прякор. Не ми е приятно, когато се говори за Лаптопа, а не се използва моето име. Това обаче не ме притеснява. Аз може би съм един от първите треньори, които използва компютър. Това е съвсем нормално за хората по света, а при нас е странно. Сигурно затова сме толкова назад", обявява гневно Костадин Ангелов преди един мач на тима от Севлиево срещу Левски. Днес Лаптопа работи във Витоша Бистрица. Той първо бе треньор, а сега е главен мениджър в тима от Втора лига и вероятно все още ползва редовно Интернет... по работа...

Никола Спасов - Кольо Мастиката

Познати и очевидци твърдят, че "С бат Кольо си пием по шише и половина мастика без проблеми". След голямата победа над Левски с отбора на Черно море във финала за Купата на България, Спасов бе изненадан с подарък - няколко каси мастика от различни фенове на футбола у нас. След този незабравим мач, той получи още един прякор - Адмирала. В момента Спасов води Монтана, но и там си го наричат с добре познатия първи псевдоним. И като стана дума за ФК Монтана - този отбор може да се похвали и с още един треньор от преди време, който имаше страхотен прякор... Иван Маринов – Чушката.

Емил Велев - Кокала

"Като малък бях доста слаб, но с доста изразена мускулатура. Който се удареше в мен, падаше и само викаха: "е... кокала". Имам и прозвището Джеймс. Мисля, че един запалянко на Левски ми измисли този прякор, но не знам точно какъв беше поводът", обяви Велев преди време. В момента той е без отбор, но името му доста често е свързвано с Левски, като от време на време излиза по някоя "новина" за това как той е сред спряганите имена за следващ наставник... може би, защото Кокала направи за последно Левски шампион...

Със сигурност пропускам още доста имена. За Стойчо Младенов всички знаете - Тройчо и Шесторчо (заради победи и загуби), а за Станимир Стоилов - признавам си и аз не знам, защо точно - Мъри. Не бива да подминаваме Чичовото (Любо Пенев) и Овчата глава (Вили Вуцов), а сигурен съм, че скоро ще се появи някой нов и култов прякор.

  Сподели
890